16 Ocak Martin Luther King Günü'nü kutlayan ABD, silahlı saldırıyla sarsıldı.
Miami'deki Liberty Park'ta toplanan kalabalığın üzerine Pazartesi günü öğleden sonra ateş açıldı. Saldırıda sekiz kişinin yaralandığı bildiriliyor.
CNN, yaşları 13 ila 30 arasında değişen yaralılardan beşinin 18 yaşından küçük olduğunu aktarıyor. Hastaneye kaldırılan yaralılardan birinin durumu ağır.
İki şüpheliyi gözaltına alan polis, iki de silah buldu.
Saldırı anı güvenlik kameraları tarafından kaydedildi. Kalabalığın can havliyle kaçtığı ve araçların arkasına saklandığı görülüyor.
ABD GENELİNDE TRUMP ÖFKESİ
Başkent Washington'da ise yüzlerce kişi ünlü aktivisti anmak üzere barış yürüyüşüne katıldı.
Kutlamalar, azınlıklara karşı çıkışlarıyla dikkati çeken ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasının hemen öncesine denk geldi. Başkentte sabah saatlerinde, ünlü aktivistin 1963 yılında konuşma yaptığı Lincoln Anıtı yakınında bulunan Martin Luther King Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan anma programı, aktör Nick Cannon öncülüğünde organize edilen barış yürüyüşü ile devam etti.
Onlarca sivil toplum kuruluşunun dans ve müzik gösterileriyle yer aldığı anma törenine, ellerinde pankartlarla yüzlerce vatandaş destek verdi. Programda, Trump'a karşı açılan 'Benim başkanım değil' yazılı pankartlar dikkati çekti.
Çok sayıda yazar ve sanatçı, efsanevi sivil haklar savunucusu, King'in doğum gününde, PEN Amerika Derneği çatısı altında New York ve Boston'daki halk kütüphaneleri önünde Trump'ı protesto etmek amacıyla şiir ve düz yazı okuma eylemleri düzenledi.
ABD genelinde 90'a yakın yerde daha benzer protesto ve anma eylemleri gerçekleştirildi.
TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN YÜRÜYÜŞ
Martin Luther King Günü, ülke genelinde resmi tatil ve her yıl ocak ayının üçüncü pazartesi kutlanıyor.
Martin Luther King'in 1963'te başkent Washington'da düzenlenen ve 250 bin kişinin katıldığı 'İş ve Özgürlük İçin Washington'a Yürüyüş' adlı insan hakları eyleminde yaptığı 'Bir Hayalim Var' adlı tarihi konuşma, siyahların hak arayışlarında dönüm noktası olmuştu.
King, "Bir hayalim var: Gün gelecek dört küçük çocuğum, derilerinin rengine göre değil karakterlerine göre değerlendirildikleri bir ülkede yaşayacaklar" diyerek çığır açmıştı.
Aynı yıl King, Nobel Barış Ödülü'nü almış ve yasayla sadece siyahlar değil, tüm azınlıklar ve kadınlar için daha fazla istihdam ve yüksek eğitim fırsatlarının önü açılmıştı.
Memphis'te 1968'de suikast sonucu hayatını kaybeden King, ölümünden 9 yıl sonra 1977'de eski ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından 'Devlet Başkanlık Özgürlük Madalyası'na layık görülmüş ve onuruna Martin Luther King Günü ilan edilmişti. Eski ABD Başkanı Ronald Reagan da günün ulusal bayram olmasını öngören kanunu 1983'te Kongre'nin kabul etmesinin ardından onaylamıştı.
King önderliğindeki medeni haklar mücadelesi, şiddet içermediği için beyaz Amerikalılardan da büyük destek görmüş ve saygın bir harekete dönüşmüştü.