Mihraç Ural'ın ölümünde yeni iddialar
Öldüğü iddia edilen Mihraç Ural ile ilgili derlenen bir analize göre Mihrac Ural’ın Twitter hesabından 27 Mart 2016 öncesinde ve sonrasında yapılan paylaşımlar teknik farklılıklar içeriyor.

Oluşturma Tarihi: 2016-04-22 22:31:12

Güncelleme Tarihi: 2016-04-22 22:31:12

Selim Çelik tarafından Suriye Gündemi için hazırlanan analize göre; Suriye'de Esed Rejimi'nin Lazkiye sahil bölgesindeki paramiliter gücü olarak faaliyet gösteren, Banyas-Tartus'taki katliamların ve Reyhanlı saldırısının faili olan Mukaveme Suriye örgütünün lideri Mihraç Ural'ın 27 Mart 2016'da Ahrarı Şam'ın düzenlediği saldırıda öldürüldüğü iddia edildi. Mihraç Ural'ın ölümünün ertesi gününde damadı olduğu Kardaha kasabasına defnedildiği yine muhalif kaynakların iddiaları arasındaydı.

Mukaveme Suriye örgütü, Nisan 2016'nın ilk haftasında liderleri Mihraç Ural'dan 27 Mart 2016'dan itibaren haber alamadıklarını açıklamıştı.

Sosyal medyayı sıklıkla kullanan Mihraç Ural'ın öldürüldüğü iddiaları sonrası, Twitter hesabından 27 Mart'tan 8 Nisan'a kadar paylaşım yapılmadığı görüldü. Bu durum tam Ural'ın öldüğü iddialarını güçlendirirken 8 Nisan'dan itibaren Mihraç Ural'ın daha önce şahsen kullandığı @MihracUral2 Twitter hesabından paylaşımlar yapılmaya başlandı. MİT'i ve Türkiye'yi suçlayan paylaşımların yapıldığı hesabı Mihraç Ural'ın kullanıp kullanmadığı ise sosyal medya kullanıcılarının en büyük merak konusu oldu.

Bu durumu netleştirecek bir çalışmayı Suriye Gündemi takipçileriyle paylaşmayı uygun gördük. Teknik olarak açık kaynaklardan elde edilebilecek imkânlarla @MihracUral2 hesabının incelemesini yaptık ve şu sonuçları elde ettik:
Mihrac Ural'ın Twitter hesabından 27 Mart 2016 öncesinde ve sonrasında yapılan paylaşımlar teknik farklılıklar içeriyor. Bu farklılıklardan bazıları şöyle:

⦁ 27 Mart öncesindeki twitlerin tamamı WEB Client, yani kişisel bilgisayardan atılmış:

27 Mart sonrası ilki 8 Nisan'da olmak üzere paylaşılan twitlerden sadece birisi kişisel bilgisayardan, geri kalan tamamı mobil cihazdan yani akıllı telefon vb. üzerinden atılmış.

Bu durum, daha önce gerçek olarak Mihraç Ural'ın kullandığından emin olduğumuz @MihracUral2 adlı hesabın başka birilerince kullanıldığı ihtimalini oldukça güçlü kılıyor. Zira Mihraç Ural hesabı açtığı günden 27 Mart 2016'ya dek hiç mobil cihaz üzerinden paylaşım yapmamış ve hesabı kişisel bilgisayarı dışında bir araçla kullanmamış.

⦁ Bir diğer dikkat çeken ayrıntı ise Twitter üzerinden haber sitelerini gezmeyi ve bu haber siteleri üzerinden paylaşım yapmayı seven Ural'ın 27 Mart sonrası haber sitelerine Twitter üzerinden hiç etkileşime girmemesi. 27 Mart ve öncesinde Ural'ın en fazla etkileşimde olduğu, haber paylaştığı siteler ise şöyle:

⦁ Ural'ın paylaşımlarında göze çarpan farklılıklardan bir diğer ise kelimelerin kullanımı, yazım hataları. 27 Mart ve öncesinde Türkçe karakter kullanımına azami özen gösteren hesap, 27 Mart sonrasında yazım hataları ve Türkçe karakterleri kullanmamasıyla dikkat çekiyor:

27 Mart 2016 ve öncesi kelime bulutu:

27 Mart 2016 sonrası kelime bulutu:

@MihracUral2 Twitter hesabının açık kaynaklı yazılımlar üzerinden yapılan incelemesinde göze çarpan bu temel farklılıklar, hesabın Mihraç Ural'ın dışında birileri tarafından kullanıldığını gösteriyor. Ayrıca 27 Mart sonrası atılan twitlerde MİT'in ve Türkiye'nin hedef alınması da Mihraç Ural'a düzenlendiği iddia edilen operasyonda MİT'in ve Türkiye'nin sorumlu görüldüğü ihtimalini de güçlendiriyor. Ural'ın öldüğüne dair kesin bir fotoğraf halen paylaşılmış değil. Ancak ortaya çıkan bu bilgiler ışığında Mihraç Ural'ın ölmüş olmasının şu an için en güçlü ihtimal olduğu değerlendiriliyor.