Mısır'da gözaltı ölümleri kınandı
Mısır'da gözaltı merkezlerindeki ölümler insan hakları örgütleri tarafından kınandı.

Oluşturma Tarihi: 2015-12-08 06:35:45

Güncelleme Tarihi: 2015-12-08 06:35:45

AA'nın haberine göre: Mısır'da gözaltı merkezlerinde 3 kişinin 3 gün içinde ölümü, Uluslararası Özgürlükler ve Haklar Koalisyonu (ICFR), Arap İnsan Hakları Örgütü ve İnsan Hakları Takip Örgütü (Human Rights Monitor - HRM) tarafından kınandı.

ICFR, Arap İnsan Hakları Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından ayrı ayrı yayınlanan açıklamalarda, İskenderiyye, Giza ve El-Mansura kentlerindeki gözaltı merkezlerinde 3 kişinin ölümünün gerçekleştiğinin izlendiği ve olayın kınandığı kaydedildi.

Arap İnsan Hakları Örgütünden yapılan yazılı açıklamada, Muhammed Ebu Avf es-Seyyid Vali Sultan ve Mutez Ramadan Kutb Uveys'in 4 Aralık 2015'te Mansura hapishanesindeki gözaltı merkezi ile Giza ilinde bulunan Ebu en-Nimras polis merkezinde tıbbi ihmal nedeniyle aynı gün hayatlarını kaybettikleri dile getirildi.

Açıklamada, ailelerin, Sultan'ın Apandis, Uveys'in ise şeker ve Hepatit C virüsü hastalıkları bulunduğunu söylediği aktarıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün açıklamasında ise 22 yaşındaki Amr Muhran Faruk'un İskenderiyye'deki 2 Piknik Alanı isimli polis merkezinde vücuduna elektrik verilmesi ve işkence sonucu yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Söz konusu polis merkezi ve İskenderiyye Emniyet Müdürlüğünün, Faruk'un kan basıncında keskin bir düşüş sonucu öldüğünü duyurduğu belirtilen açıklamada, ailesinin ise Faruk'un cesedinde işkence ve elektrik şoku izlerinin bulunduğunu söylediği kaydedildi.

ICFR'den yapılan açıklamada da Mısır cumhuriyet savcılığından, kasıtlı öldürmek olayından dolayı soruşturma başlatması, ölümlerin durdurulması ve olayın sorumlularının yargılanması talep edildi.

Mısır'daki 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından aralarında siyasiler, öğrenciler, iş adamları ve sivil toplum kuruluşu yetkililerinin de bulunduğu binlerce darbe karşıtı tutuklanmıştı.

İnsan Hakları Takip Örgütü İcra Müdürü Selma Eşref, "Askeri darbenin ardından hapishanelerde yaşanan ölüm vakaları 330'u aştı. Bunların 10'u ekim ayında gerçekleşti. Ölüm vakalarında ciddi artış var ve hepsini tespit etmemiz mümkün değil" demişti.

Konuya ilişkin tespit edilen bazı bilgileri paylaşan Eşref, "Ölümlerin çoğu işkence, tıbbi ihmal veya doğrudan hayata kast şeklinde vuku buldu. Bu kişilerin çoğu siyasi mahkumdu" diye konuşmuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de daha önce yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığına bağlı polis merkezlerinde "aşırılıkların" olduğunu kabul etmişti.

Sisi, polisleri savunarak, "Aşırılıklar konusunda ortada ferdi durumlar var. Bununla tüm polis teşkilatını suçlayamayız. 300 polis merkezi bulunuyor ve iki merkezde olan aşırılıkları kesinlikle reddediyoruz" ifadesini kullanmıştı.