Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2030 yılına kadar görevde kalmasının önünü açacak Anayasa değişikliği referandumu için yurt içinde oy verme işlemi başladı.
Mısır'ın farklı bölgelerinde 61 milyon 344 binden fazla seçmen yerel saatle 09.00 itibarıyla sandık başına gidiyor. Seçmenler yerel saatle 21.00'e kadar oyunu kullanabilecek.
Cumhurbaşkanı Sisi de Kahire'nin doğusunda bulunan bir seçim merkezinde oyunu kullandı.
Yurt dışındaki seçmenler için oy kullanma işlemi dün başlarken, yurt içi ve yurt dışında oy verme işlemleri üç gün sürecek.
Mısır muhalefeti "hayır" oyu kullanacak
Mısır'daki farklı siyasi gruplar tarafından daha önce referanduma ilişkin yapılan açıklamada, referanduma katılıp "hayır" oyu kullanılacağı belirtilmişti.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ise referandumu boykot edeceğini duyurmuştu.
Mısırlıların onayına sunulan anayasal değişiklik, devlet başkanının iki dönem görev yapmasına olanak sağlıyor, 64 yaşındaki Sisi'ye ise üçüncü kez seçilme imtiyazı tanıyor. Eğer kabul edilirse, Sisi'nin şu an dört yılla sınırlı olan görev süresi de altıya çıkacak. Anayasa değişikliği kapsamında Sisi'nin yargı üzerindeki denetimi, ordunun da Mısır siyasi hayatındaki nüfuzunu artırması mümkün hale gelecek.
Anayasal değişiklik Mısır Parlamentosu tarafından Salı günü onaylanmıştı. 596 sandalyeli parlamentoda 531 milletvekili düzenlemeye destek vermişti. Sisi'nin destekçilerinin ağırlıkta olduğu parlamento 2015 yılında göreve başladı.
MUHALEFET SİSİ'YE TEPKİLİ
Muhalefet partileri, anayasal değişikliğini ülkeyi otoriterliğe sürükleyeceği gerekçesiyle eleştiriyor. Anayasa değişikliğine karşı olanların güçlü bir kampanya yürütmesine izin verilmedi. Kampanya sürecinde 30 binden fazla internet adresine erişim engellendi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, anayasal değişiklikleri Sisi'nin otoriter yönetimini güçlendirme çabası olarak nitelendiriyor. Af Örgütü de parlamentonun düzenlemeye onay vermesini "insan haklarını hiçe saymak" olarak değerlendirerek eleştirmişti. Hükümet ise anayasal değişikliğin terör tehdidi karşısında Mısır'ın istikrarını güçlendireceğini savunuyor.
Sisi, Mısır'da Hüsnü Mübarek yönetiminin halk ayaklanması ile devrilmesinin ardından demokratik yolla seçilen ilk lider olan Muhammed Mursi'nin iktidarına son vererek göreve gelmişti. Sisi yönetimi, muhaliflere yönelik sert bir politika izleyerek, Mursi'nin liderliğini yaptığı Mısır'daki Müslüman Kardeşler adlı siyasi hareketin üyeleri başta olmak üzere binlerce kişiyi hapse atmıştı.