Al Jazeera'de yer alan habere göre; İspanya gazetesi El Mundo'ya konuşan Sisi, ‘Seçimlerin yıl sonundan önce yapılacağını taahhüt ediyorum. Seçimleri Mart ayında yapmayı düşünüyorduk ama süreç şikâyetlerden dolayı durdu' ifadelerini kullandı.
Sisi şöyle devam etti: ‘Zor bir dengeyle karşı karşıyayım. Benim görevim kaos tehlikesiyle karşı karşıya olan doksan milyon Mısırlının güvenliğini korumak. Yaşanılan vakıayı göz önünde bulundurmadan hakkımda hüküm vermemek gerekir.'
Abdulfettah Sisi, 3 Temmuz 2013'te kendi liderliğinde yapılan darbe ile görevinden uzaklaştırılan ve tutuklanarak 20 hapis cezasına çarptırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile ilgili bir soruya ise cevap vermekten kaçındı.
Sisi, Mısır'da halkın isteklerine saygı gösteren bir yönetim olduğunu ve demokrasiye her zamankinden daha yakın olduklarını da sözlerine ekledi.
Avrupalılara uyarı
Mısır Cumhurbaşkanı, Avrupalı liderlere de seslenerek, ‘Mısır çökerse Avrupa'yı korkunç bir acı yakalayacak. Aynı şekilde trajedi tüm bölgeye yayılacak. Mısır, Irak, Suriye ya da Yemen değildir' şeklinde konuştu.
Seçimler ertelenmişti
Mart ayında yapılması öngörülen seçimler, Mısır Anayasa Mahkemesi'nin, seçim kanununun seçim bölgelerini düzenleyen maddesini iptal etmesi nedeniyle yapılamamıştı.
Karar üzerine Yüksek Seçim Kurulu, 1 Mart'ta seçimlerin kanununda değişiklik yapılması için ertelendiğini duyurdu.
Seçim takvimi
Mısır'da parlamento 498 sandalyeden oluşuyor. Seçimler iki aşamalı olarak yapılıyor. Ülke 14 bölgeye ayrılarak, bu bölgelere bağlı yerleşim birimlerinde kurulan sandıklarda halk oy kullanıyor.
Seçimlerde birinci turda yurtdışında 21-22 Mart, yurtiçinde ise 22-23 Mart'ta sandık başına gidileceği duyurulmuştu.
Mısır'da Anayasa Mahkemesinin, 14 Haziran 2012'de parlamentoyu feshetmesinin ardından ilk kez genel seçimlere gidiliyor. Seçimlerin, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından açıkladığı yol haritasının üçüncü ve son aşaması olduğu duyurulmuştu.
Mısır'da gerçekleştirilen askeri darbenin ardından Müslüman Kardeşler'in iktidarındaki hükümet döneminde parlamentoda görev alan 173 milletvekili tutuklandı. Bunların arasında dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de bulunuyor.
Mursi, başta 'ülkenin sırlarını Katar'a aktararak casusluk yapmak' üzere birçok farklı suçlamayla yargılanıyor.
Muhalifler, Sisi'nin Anayasa Mahkemesi'nin kararını vakit kazanmak amacıyla seçimleri ertelemek için bir bahane olarak kullandığını söylemişti.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, yasama ve yürütme yetkilerini elinde bulunduruyor.