TIMETURK | HABER MERKEZİ
Gazze'deki İdari Komite'yi feshettiğini duyuran Hamas, yönetimi El Fetih'e devrettiğini açıklamıştı. Karar, Hamas'ın tamamen tasfiye edilmek istenmesi olarak yorumlanması kadar arabulucuları açısından da dikkat çekici. Söz konusu görüşmelerin altında imzası bulunan isimlerden biri Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve El Fetih'in ihraç edilen siyasetçisi Muhammed Dahlan...
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, konuya ilişkin Mısır'ın yarı resmi gazetesi El Ahram'a verdiği mülakatta bir soru üzerine, "Hamas'ın Mısır yargısı nezdindeki mahkeme süreci devam edecek. Bu diğer dosyadan farklı ve yargıyı ilgilendiren bir durumdur. Mısır halkına karşı suç işleyen cezasını çekecektir" dedi. Mısır'ın Filistin davasındaki klasik rolünü devam ettirdiğini söyleyen Şukri, Kahire'nin ara buluculuğunun Filistin-İsrail barış görüşmelerinde Filistin tarafının elini güçlendirdiğini söyledi.
DARBE SONRASI GERİLİM YAŞANMIŞTI
Mısır'da demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle devrilmesinin ardından Mısır ile Hamas arasındaki ilişkilerde gerginlik yaşanmıştı. Abdulfettah es-Sisi yönetimi, özellikle Sina Yarımadası'ndaki şiddet eylemleri konusunda Hamas'ı Gazze'de sınır güvenliğini gereği gibi sağlamamakla suçlamıştı. Mısır'da Mursi hakkında açılan 5 davadan birisi de kamuoyunda "Hamas adına casusluk" olarak bilinen dava. Söz konusu davada Mursi ile birlikte toplam 24 sanığın yargı süreci devam ediyor.