Dolar

34,8785

Euro

36,7961

Altın

3.045,64

Bist

10.123,08

Mısır’ın Eski İki Cumhurbaşkanı Aynı Mahkeme Salonunda

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, hapishane baskınları davasında yeniden yargılanan Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin duruşmasında tanık olarak ifade verdi

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-27 15:27:06

Mısır’ın Eski İki Cumhurbaşkanı Aynı Mahkeme Salonunda

Mısır'ın eski iki cumhurbaşkanı başkent Kahire'deki duruşmada aynı mahkeme salonunda karşı karşıya geldi. Hüsnü Mübarek, hapishane baskınları davasında yeniden yargılanan Muhammed Mursi'nin duruşmasında tanık olarak ifade verdi.

Mısır'da yaklaşık 30 yıllık iktidarı 2011'deki halk ayaklanmasıyla son bulan 90 yaşındaki Mübarek mahkeme salonuna iki oğluyla geldi. Bastonla yürüyen, koyu mavi takım elbise giyen ve aynı renkte kravat takan Mübarek'in, zaman zaman konuşması yavaşlasa da fiziksel ve ruhsal olarak iyi durumda görünmesi dikkat çekti. Baş yargıç Muhammed Şerin, Mübarek'in ifade verirken oturmasına izin verdi.

Duruşma, Kahire'nin güneyindeki bir polis binasında yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı.

Ülkenin seçimle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanı olan 67 yaşındaki Mursi ve Müslüman Kardeşler yetkilileri, Mübarek'in devrilmesinin ardından iktidara gelmiş ancak bir yıl sonra askeri darbe sonucu iktidardan indirilerek kendilerini hapiste bulmuşlardı.

Hapisteki eski lider, farklı suçlarla dört ayrı kapsamlı davada yargılanıyor. Bunlar arasında yabancı gruplarla gizlice anlaşarak ulusal güvenliğe zarar vermek ve 2011'de hapishaneden kaçma operasyonları organize etme gibi suçlamalar yer alıyor.

Mahkeme Haziran 2015'te Mursi'yi idam cezasına çarptırmıştı ancak Kasım 2016'ta Temyiz Mahkemesi kararı bozmuş ve davalıların yeniden yargılanmasına hükmetmişti.

Mübarek iki saat süren ifadesinde eski istihbarat şefi ve cumhurbaşkanı yardımcısı Ömer Süleyman'ın 29 Ocak 2011'de kendisine, en az 800 silahlı kişinin Müslüman Kardeşler'in yardımıyla Gazze'den tünelleri kullanarak Sina Yarımadası'nın kuzeyine geçtiğini söylediğini anlattı.

Mübarek, “Mısır'a Gazze üzerinden girdiler ve silahları vardı. Hizbullah, Hamas ve Müslüman Kardeşler'e mensup mahkumları serbest bırakmak için hapishanelere doğru yöneldiler” diye konuştu.

Mübarek soruların çoğunu, ordudan ve Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'den izin almaya ihtiyacı olduğu gerekçesiyle yanıtlamayı reddetti. Sisi, Mursi'yi iktidardan indiren askeri darbeye liderlik etmişti. Mısır Cumhurbaşkanı o dönemden bu yana Mursi'nin destekçilerine karşı yoğun bir baskı kampanyası yürüttü.

Hüsnü Mübarek 6 yıl aradan sonra geçen yıl Mart ayında serbest bırakılmıştı. Mübarek, Arap Baharı ile birlikte Mısır'da başlayan protesto gösterilerinin ardından tutuklanmış ve yargılanmıştı. Mübarek, tutukluluk süresinin bir bölümünü cezaevinde, önemli bir kısmını ise hastanede geçirmişti.

Duruşmada mavi bir tulum giyen Mursi, davalılara Mübarek'e soru sormaları konusunda tanınan imkanı kullanmadı. Baş yargıç, bir sonraki duruşmanın 24 Ocak'ta yapılmasına hükmetti.

Haber Ara