Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, koşulsuz diplomatik temasların" başladığını duyurdu.
Peki, Türkiye, Mısır ile normalleşecek mi? Mısır Türkiye'den ne istiyor?
MISIR'DA SİSİ ZULMÜ İLİŞKİLERİ BOZDU
Darbeci General Abdülfettah es‑Sisi, Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi Amerika Birleşik Devletleri ( ABD) ve Siyonist İsrail'in kışkırtmasıyla 3 Temmuz 2013 tarihinde devirerek ülke yönetimine el koymuştu. Mursi'ye yapılan darbeden sonra Türkiye-Mısır ilişkileri ise rafa kaldırılmıştı. 2013'ten bu yana Mısır Müslümanlarına kan kusturan darbeci diktatör Sisi, İhvan-ı Müslimîn başta olmak üzere ülkedeki darbe karşıtı Müslümanlara yönelik zulümlerini giderek arttırdı.
Darbeci Sisi yönetiminin zindanda tuttuğu Muhammed Mursi, 17 Haziran 2019 tarihinde 67 yaşında hayatını kaybetti, yüzlerce darbe karşıtı muhalif ise Sisi yönetiminin iftiralarla idam etti.
TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİNDE YEŞİL IŞIK!
Darbeyle Mısır yönetimine el koyan Sisi, Siyonist İsrail, Yunanistan ve GKRY ile Doğu Akdeniz'de işbirliği yaparken daha fazla gerilen ilişkiler, Mısır'ın bu ayın başında Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak hidrokarbon arama ihalesine çıktığını duyurmasıyla yeni bir sayfanın açılmasına yol açtı.
MISIR 18. PARSELİ YENİDEN DÜZENLEDİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'Biz de Mısır'la anlaşma yapabiliriz' şeklindeki açıklamalarının ardından Yunanistan ve GKRY paniğe kapılırken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Kahire yolunu tutarak, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile masaya oturdu. Ziyaret sonrasında Mısır-Yunan ilişkilerinin gücü vurgulanırken Mısır, 18. parseli Mısır karasuları sınırları içinde kalacak şekilde yeniden düzenledi.
MISIRLI DİPLOMATLAR: TÜRKİYE DOĞU AKDENİZ'DEN VAZGEÇMELİ!
Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçtiğimiz gün Mısır'la 'ön koşulsuz diplomatik temasların başladığı' duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dün Mısır'la ilişkilerin yeniden güçlü bir şekilde sürdürebileceklerini umduklarını söylemesinin ardından Mısırlı diplomatlardan skandal açıklamalar geldi. Mısırlı diplomatlar ilişkilerinin yeniden düzelmesi için, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Libya'dan vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.
Şarku'l Avsat'a konuşan diplomatlar, "Türkiye-Mısır ilişkilerinin kısa vadede değil orta ve uzun vadede yeniden başlaması için verimli" olabileceğini söyledi.
Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Cemal Bayumi, Türkiye'nin yakınlaşmayı sahada ciddi adımlarla kanıtlaması gerektiğini vurguladı. Bayumi, "Türkiye, Libya'daki konumunu ve oradaki 25 bin paralı askerin kaderini yeniden belirlemeli. Aynı zamanda Akdeniz'deki eylemlerinden vazgeçmeli" dedi.
Gazeteye konuşan Mısır devlet kurumu El Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Dr. Kerem Said ise Mısır'ın cüce bir ülke olmadığını iddia etti. Said, "Türkiye'nin Mısır'a yönelik düşmanca politikaların sonuç vermedi. Türkiye'nin Libya sahnesinde Mısır ile Katar arasındaki gergin ilişkilerden yararlandı. El-Ula Zirvesi'nden sonra durum artık Türkiye çıkarına değil. Yunanistan ve Kıbrıs'ın Mısır ile güçlü bağları var. Kahire ile Ankara arasındaki en temel sorunların başında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarının yanı sıra Mısır ulusal güvenliğidir. Türkiye, İhvan gruplarına bağlı medya organları aracılığıyla Mısır hakkında söylentiler yaymaya devam ediyor" şeklinde ifadeler kullandı.