Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

'MİT Başkanı H. Fidan Libya'da; CIA Şefi, Bingazi'de Hafter'den ne istedi?'

Yunan Pentapostagma gazetesi dün 'acil' koduyla, 'MİT Başkanı H. Fidan Trablus’ta- CIA Şefi Bingazi'de Hafter'den ne istedi?' başlığıyla ilgili bir haber yayımladı. Haberde Hakan Fidan ve CIA Başkanı G. Burns'ün ziyaretleriyle ilgili dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-19 13:17:29

'MİT Başkanı H. Fidan Libya'da; CIA Şefi, Bingazi'de Hafter'den ne istedi?'

Yunan Pentapostagma gazetesi, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın sürpriz Libya ziyaretini, Yunanistan'ın Akdeniz'deki çıkarlarını ve girişimlerini engellemek olduğunu ileri sürdü.

Gazete, Hakan Fidan'ın ziyaretinin, CIA Başkanı G.Burns'ün Libya'ya gerçekleştirdiği ziyaretten beş gün sona gerçekleşmesini dikkat çekti.

Gazete, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın önceki gün Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus el-Menfi ile de bir araya geldiğini, toplantıda Libya istihbarat servisi başkanı Korgeneral Hüseyin el-Ayeb'in de hazır bulunduğunu belirtti.

MİT Başkanı Fidan'ın bu görüşmeden önce Libya geçici Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile bir araya geldiğini yazan gazete, Libya hükümeti kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Başbakan'ın Trablus'taki ofisinde gerçekleştirilen görüşmede bölgesel ve uluslararası ortak çıkarları ilgilendiren konuların görüşüldüğünü belirtti.

Gazete, "Türk İstihbarat Başkanı Hakan Fidan'ın ziyareti, CIA Başkanı G. Burns'ün geçen Perşembe günü Libya Başbakanı Dibeybe ve Bingazi Kuvvetleri Komutanı Hafter ile bir araya geldiği Trablus ve Bingazi'yi yaptığı ziyaretlerden beş gün sonra gelmesi dikkat çekici" ifadelerini kullandı.

Bill-Burns

CIA Başkanı G.Burns

Pentapostagma gazetesi, bir Libya gazetesine dayandırdığı "Trablus'a Giden Yol" başlıklı haberde, CIA Başkanı William Burns ile Libyalı yetkililer arasında yakın zamanda yapılan görüşmenin Libya meselesinin uluslararası gündemin merkezine geri döndüğününün işareti olarak yorumlandı.

Gazete ayrıca, ABD'nin önceliğinin Wagner'in Rus paralı askerlerini Doğu Libya'dan sürmek olduğunu da ekledi. Yunan gazetesine göre ‘Münhasır Ekonomik
Bölge Anlaşması' sömürü anlaşması

"Rusya-Ukrayna savaşı, Akdeniz bölgesindeki dengeleri değiştirmiş, Yunanistan ile Türkiye'nin karşı karşıya geleceği coğrafi nokta olarak Girit'in güneyindeki bölgeyi öne çıkarmıştır" diyen gazete haberinde, Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmasını 'hukuka aykırı-sömürü' anlaşması olarak nitelendirdi.

Türkiye ile Libya geçici hükümeti arasında imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmasıyla ilginç değerlendirmede bulunan ve Türkiye'yi suçlayan gazete, Ankara'nın devreye soktuğu 6 maddelik planı açıkladı.

1. MEB'e ilişkin Yunanistan-Mısır anlaşmasını ve bunların Mısır kıyılarından Girit'e bir elektrik iletim kablosu aracılığıyla enerji ara bağlantılarını iptal etmek.

2. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın “muhtemelen bir sonraki adımımız” olarak belirttiği Yunanistan'ın karasularını Girit'in güneyinde 12 deniz miline uzatmasını engellemek.

3. Yunan MEB'inin Libya ile paylaşan kısmına ve hidrokarbon yataklarına el koymak.

4. Türkiye eylemleriyle bizi Libya'dan koparmak, ülkemizi Uluslararası alanda bir baş belası olarak göstermek.

5. Gerçekte üçüncü ülkelerle anlaşma imzalama yetkisi kesinlikle olmayan Libya Geçici Başbakan Dibeybe'yi, hükümet ortağı yaparak kaçmalarını meşrulaştırmak.

6. Libya'yı askeri uydu yapmak, Libyalı pilotları eğitmek ve o ülkedeki Misrata'daki üslerine insansız hava araçları göndermek.

Gazete haberini şöyle sonlandırdı: "Erdoğan'ın kendisine ideolojik olarak yakın olan Libya hükümetini desteklemenin yanı sıra, Libya'nın petrol ve doğal gaz kaynaklarının Türkiye'nin ülkeye olan ilgisinde önemli faktörler olduğunu defalarca ifade ettiği bir sır değil."

Haber Ara