'Modern köle pazarı Libya'da değil, Musul'da kurulmuş olabilir'
Libya'da Batı Afrikalı göçmenler için köle pazarı kurulduğu haberleri, 'insanların satıldığı' görüntülerle birlikte servis edilmiş ve tüm dünyada gündem olmuştu. Fakat bu görüntülerin Libya'da çekilip çekilmediği tartışma konusu oldu.

Oluşturma Tarihi: 2017-12-06 14:55:34

Güncelleme Tarihi: 2017-12-06 14:55:34

TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÖZEL HABER

Geride bıraktıımız aylarda Avrupa'ya gitmeye çalışan göçmenlerin Mayıs 2016'dan bu yana en önemli rotası olan Libya'nın başkenti Trablus'ta köle pazarı kurulduğu iddia edilmiş, konuya ilişkin görüntüler paylaşılmıştı. Amerikan yayın organı CNN'in servis ettiği görüntülerde "çiftlik işleri için iri yarı büyük erkek" , "kazıcıya ihtiyacı olan kimse var mı? Bu bir kazıcı, güçlü iri bir adam" sözleri ile insanların satıldığı görülüyordu. "Pazarda satılan insanların fiyatları 400 avrodan başlıyor" diyen CNN muhabiri yaptığı görüşmelerde de insanlar satıldıklarını doğruluyordu.



LİBYA'DAN TEPKİ GELDİ

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine olayın araştırılması için soruşturma başlatıldığını açıklamış, Libya Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Celal el-Aşi, Afrikalı göçmenlerin köle pazarında satıldığı yönündeki iddialara ilişkin "Şimdiye kadar ülkede böyle bir pazarın olduğu kanıtlanmadı" ifadelerini kullanmıştı. Başlatılan soruşturma sonunda da böyle bir olay yaşandığına ilişkin kanıt bulunamadı.





"UYDURMA GÖRÜNTÜLER LİBYA'DAN DEĞİL, MUSUL'DAN OLABİLİR"

TIMETURK'ün bölgeden aldığı bilgilere göre Libya'nın Sebhe bölgesinde yaşayan Afrikalı göçmenler bir araya gelerek konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı ve bir metin yayınladı. Açıklamada bu bölgeye göç ettiklerini ve yıllardır burada çalıştıklarını ifade eden Afrikalı göçmenler, "Burada iyi muameleden başka bir muameleyle karşılaşmadık" dediler. Köle olarak satılmaya ilişkin bir olay ile karşılaşmadıklarını ya da herhangi bir Libyalının köle olarak satıldığını görmediklerini söyleyen göçmenler, yayınladıkları belge ile söz konusu görüntülerin Libya'da değil, Musul'da çekilmiş olabileceğine dair ifadeler kullandılar.



* Libya'nın Trablus kentine giden ya da başka bir ülkeye geçmek için burayı güzergah olarak kullanan Afrikalı kaçak göçmenler, tutuklandıklarında burada bulunan ve devlet tarafından cezaevine dönüştürülen binalarda kalıyorlar. Söz konusu 'cezaevleri' devletten bütçe almadığı için ise buradaki göçmenler kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor. Haberde kullanılan fotoğraflar Trablus'ta bulunan ve bu şekilde kullanılan bir cezaevi.

LİBYA'DA KÖLE TİCARETİ NEDEN OLAMAZ?

Bölgede genel olarak haberin ABD'nin işgaline bahane olan fakat hiçbir zaman varlığı kanıtlanamayan Saddam'ın nükleer füzelerini hatırlattığına, bu durumun dış güçler tarafından veya içerideki bazı aktörler eliyle planlandığına dair bir görüş hakim. En önemli sebebi ise CNN muhabirinin söz ettiği ücretin nasıl karşılanacağı konusu. İfadelere göre köle ticaretinin yapıldığı iddia edilen Libya sokaklarında binlerce evsiz ve kaçak göçmen bulunuyor. Ülkedeki fakirlik, silahlanma ve kaos ortamı düşünüldüğünde köle edinmek isteyen örgüt ya da bireylerin silah zoruyla bu göçmenleri alıkoyabileceği, herhangi bir köleyi barındırıp, beslemek istemeyeceği belirtiliyor. Böyle bir sosyolojinin hakim olduğu alanda göçmenlerin para ile satın alınamayacağı belirtiliyor. CNN'in yayınladığı görüntülerde açık artırma ile satıldığı ifade edilen insanla riçin bu durumun da kurgu olduğu belirtiliyor. Sebebi ise bu şekilde bir satışın hırsızlık açısından oluşturacağı riskler.

Twitter'da Libya'ya ilişkin bilgiler paylaşan bir hesaptan da konuya ilişkin aynı değerlendirmeler yapıldı:




Ancak direk bulunulmasa bile Fransa ve AB'nin lojistik ve istihbarat desteği ile bu görev gücünün arka planında yer alacağı belirtiliyor. — Libya Bülteni (@LibyaBulteni) 3 Aralık 2017