'Moskova, Paşinyan'a güvenmiyor'
Rusya'nın en yüksek tirajlı gazetelerinden Moskovski Komsomolets, Ermeni lider Paşinyan’ın Batı yanlısı tutumuna atıf yaparak, 'Böyle bir ortak uğruna Rusya’nın stratejik müttefiklerle ilişkilerini riske atmasının bir anlamı var mı?” diye sordu. Gazete, 'Moskova, Paşinyan'a güvenmiyor' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2020-10-30 10:22:07

Güncelleme Tarihi: 2020-10-30 10:22:07

Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'daki ilerleyişi devam ederken, Rusya basınında Ermeni yönetimini hedef alan yorumlar ön plana çıkmaya devam ediyor. 

Ülkenin en yüksek tirajlı gazetelerinden Moskovski Komsomolets, Ermeni lider Paşinyan'ın Batı yanlısı tutumuna atıf yaparak, "Böyle bir ortak uğruna Rusya'nın stratejik müttefiklerle ilişkilerini riske atmasının bir anlamı var mı?” diye sordu.

Yazıda Moskova'daki ateşkes görüşmelerinin ardından Azerbaycan'ın Gence ve Mingeçevir şehirlerine saldırı başlatan tarafın Ermeniler olduğu vurgulandı ve bu durum eleştirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Azeri ve Ermeni dışişleri bakanları ile yaptığı görüşmeden sonra Ermenilerin SABD ile “üretken bir diyalog” içine girdiği belirtilen yazıda, Paşinyan'ın açıkça George Soros ve Batı yanlısı bir isim olarak bilindiği hatırlatıldı. Bunda iç siyaset ve Ermeni diasporasından destek beklentisinin rol oynadığı hatırlatıldıktan sonra Paşinyan'ın üst görevlere getirdiği Batı yanlısı isimler sıralandı ve devamında  özetle şu görüşler savunuldu:

“Paşinyan, Rusya karşıtı pek çok politikayı kendisiyle birlikte iktidara getirdi. Rusya Demiryolu dahil, bazı Rus şirketlerinin Ermenistan'daki yan kuruluşlarına karşı ceza davaları açıldı.

Erivan'ın her düzeyde destek için Batı'ya, NATO'ya yönelmesi şaşırtıcı değil. Ermeniler insansız hava araçlarının Azerbaycan'a satılması nedeniyle Türkiye'yi çatışmanın üçüncü tarafı olarak niteliyor. Ama bu mantığa göre çatışmada bir düzine taraf sayılabilir.

Çatışmanın başlarında Paşinyan hala Moskova'ya güveniyordu. Kremlin buna rağmen dengeli bir pozisyon aldı ve ardından Paşinyan Rusya'nın neden ondan yana tavır alması gerektiğine dair argümanlar listesini genişletti. Bunların içinde, Türkiye'nin çatışmalara etkin katıldığına dair pek  de doğrulanamayan ifadeler, Suriyeli militanların savaşa katıldığına dair haberler de var. Ancak bunlara ilişkin net, ikna edici bir kanıtı yok.”

Yazının sonunda Kollektif Savunma Anlaşması gereği Rusya'nın Ermenistan'a gerektiğinde destek verme yükümlülüğü olduğu, ancak Putin'in "Çatışmaların şu anda Ermenistan topraklarında olmadığını" hatırlatarak buna gerek olmadığını hatırlattığı vurgulanıyor.

Son olarak, Moskova'nın bu ihtiyatlı politikası yüzünden Paşinyan'ın yüzünü Batıya döndüğü belirtilerek, bu durumda sorulacak sorunun, Batıda destek arayan ve sadakati tartışılan Ermenistan için Rusya'nın "mantıklı stratejik partner" çizgisini izleyen Azerbaycan'la ilişkileri riske edip etmeyeceği olduğu hatırlatıldı.

Kaynak: Türkrus