İsrail'de camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören yasa tasarısına Filistinlilerin tepkisi devam ediyor.
Mescid-i Aksa'nın eski müdürü Nacih Bukeyrat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ezanın Kudüs ve Filistin topraklarında 1400 yıldır susmadığını belirterek, "gürültü kirliliği" iddiasıyla gündeme getirilen tasarıya tepki gösterdi.
Bukeyrat şunları kaydetti:
"Ömer bin Hattab hicretin 15'inci yılında Filistin'i fethettikten sonra Kudüs'te ilk ezanı Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in müezzini Bilal bin Rabah okudu. O günden beri hiç susmadı. Ezan bu topraklarda Haçlı Savaşları döneminde bile kesintiye uğramadan 1400 senedir okunmaya devam ediyor."
"BU KANUN NETANYAHU'NIN SANDIĞI KADAR KOLAY OLMAYACAK''
Ezanın sadece kelimelerden ibaret olmadığını, "İslam'ın şiarlarından biri" olduğunu dile getiren Bukeyrat, "gürültü" gerekçesine de karşı çıktı. Eski Aksa Müdürü, "İsrail polisinin gece gündüz devam eden gürültüleri, yerleşimcilerin Kudüs'te sabaha kadar süren kutlamaları gerçek gürültüdür. Neden bunlar durdurulmuyor? Kim ezandan rahatsız oluyorsa ezan olmayan bir yere gidebilir." diye konuştu.
Bukeyrat, tüm çabalara rağmen ezan yasağının uygulanamayacağını vurgulayarak "Müezzinler 'Allahu Ekber' nidalarına devam edecek ve bu kanun Netanyahu'nun sandığı kadar kolay olmayacak." dedi.
"DİNİ ÇATIŞMAYI ALEVLENDİRMEYE YÖNELİK BİR ADIM''
Irkçılığa Karşı Koalisyon Direktörü Avukat Nidal Osman da yaptığı yazılı açıklamada, "Başbakan'ın (Netanyahu) kanun tasarısını desteklemesi ülkedeki dini çatışmayı alevlendirmeye yönelik yeni bir adımdır." ifadelerini kullandı.
TASARI ERTELENDİ
İsrail'in kanal 10 televizyonunun haberine göre, Knesset'teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) ezanın hoparlörlerden okunmasının yasaklanmasına itiraz etmesi üzerine bugün genel kurulda yapılması beklenen oylama ertelendi. (Haberin devamını okumak için tıklayınız)