Dolar

34,5763

Euro

36,3322

Altın

2.913,79

Bist

9.659,96

Muhalifler: Rusya ile Ankara'da istişare yürütüyoruz

Suriye’nin silahlı muhalif gruplarından üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Türkiye'nin arabuluculuğu ile Ankara'da Suriyeli muhaliflerle Washington'un ilgisi ve bilgisi dışında istişare yürüttüklerini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-01 17:07:58

Muhalifler: Rusya ile Ankara'da istişare yürütüyoruz

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Ola Karakurt imzalı haber şu şekilde:

Ankara'da Suriye'nin silahlı muhalif grupları ile Rusya arasında görüşmeler yürütülüyor. Adının yazılmaması kaydıyla Al Jazeera'ye konuşan üst düzey bir muhalif yetkili, bunun müzakereler şeklinde değil, Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı dolaylı istişareler formatıyla gerçekleştiğini ifade etti. Görüşmelerin amacının Halep'te şiddeti azaltmak ve insani yardımlara geçiş sağlamak olduğunu belirten muhalif yetkili, Rusya'nın tavizsiz bir tavır takındığını, ancak görüşmelerin şimdilik devam ettiğini söyledi. Ankara'da muhalefet ile Rusya'nın görüşmeleriyle eş zamanlı olarak Suriyeli muhaliflerin siyasi geçiş müzakerelerini yürütmek için kurdukları Yüksek Müzakere Heyeti Genel Koordinatörü Riyad Hicap ile Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu arasında da bir görüşme gerçekleşti.

Financial Times Gazetesi, bugünkü sayısında Suriyeli muhaliflerin Ankara'da Rusya ile gizli görüşmeler yaptığını yazmıştı. Gazete 4 muhalif yetkilinin açıklamalarına dayandırdığı haberinde bu adımın Türkiye'nin inisiyatifiyle gerçekleştiğini duyurmuştu. Haberde bir muhalif yetkili, görüşmelerin Washington'un ilgisi ve bilgisi dışında yürütüldüğünü ifade etmişti.

LAVROV NE DEMİŞTİ?

Gazeteciler, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un Alanya ziyareti sırasında Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında bu konuyu sordu. Lavrov şu yanıtı verdi:

"Biz Suriye'deki herkesle görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik. Siyasi muhalefet şu anda göçmenlerden oluşuyor çoğunlukla, onlarla görüşemiyoruz. Bir kısım da Suriye'de, gerçekten vatansever. Hiçbir yere gitmiyor. Bu kesimlerle de görüşeceğiz. Barış sürecini desteklemek için Savunma Bakanlığı ve diğer kurumlar da bunun için çalışıyor. Biz hiçbir zaman kimseyle görüşmeyiz demedik, demeyiz de. Türkiye'yle görüşmeler sürüyor, bilgi teatisinde bulunuyoruz devamlı olarak. Bu tarafların şu anda neler yapmak istediğini bilmek isteriz. Detayları vermeyeceğim ama görüşmeler devam ediyor."

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Çavuşoğlu da Lavrov'un ardından "Rusya'nın muhalefetle görüşmesi son derece doğaldır" dedi. Öneriyi 9 Ağustos'taki görüşmede dile getirdiğini belirtti:

"Ağustos ayındaki ziyaretimizde Petersburg'da dostum Sergey'e Rusya'nın muhalefetle görüşmesinde yarar var demiştim. Sergey de 'biz herkesle görüşmeye hazırız' demişti hiç tereddüt etmeden. Suriye'de kalıcı çözüm için Rusya'nın yapıcı rolünü hep dile getirdik. Rusya'nın muhalefele görüşmesi son derece doğaldır. Toprak bütünlüğü yanında ülkenin birliğini sağlamak gerekiyor, kapsayıcı olmak gerekiyor. Suriye halkının hepsinin içinde olacağı, kimsenin dışlanmadığı bir sistem olursa kalıcı barış olur."

MUHALİFLER BİRLEŞTİ

Halep'teki muhalif gruplar, büyük bir ilerleme sağlayan rejime karşı koymak amacıyla birleştiğini açıkladı. Altında savaştıkları farklı isimleri ve bayrakları bıraktığını açıklayan gruplar, Halep Ordusu adı altında tek isim ve komuta içinde savaşacaklarını açıkladı. Muhalifler, bu adımda iki amaçlarının olduğunu söylüyor. Birincisi, rejimin ve yanında savaşan milislerin ilerleyişine karşı koymak. İkincisi ise rejime destek verirken Rusya'nın kullandığı, "Terör grubu" olarak tanımladığı Şam'ın Fethi Cephesi ile mücadele gerekçesini çökertmek.

MUHALİFLER ELLERİNDEKİ TOPRAĞIN 3'TE 1'İNİ KAYBETMİŞTİ

Suriye'de rejim güçleriyle yanında savaşan İran destekli Şii milisler, son günlerde yaşanan çatışmalarda muhaliflere karşı büyük bir ilerleme sağladı. Kuşatma altındaki Halep'in doğusunda stratejik bölgeleri kaybeden muhalifler en az 10 mahalleyi rejime ve PKK'nın Suriye kolu YPG'ye kaptırdı. Muhalifler 48 saatte ellerindeki toprağın 3'te birini kaybetmiş oldu. bu 2012'den bu yana Halep'te yaşadıkalrı en büyük kayıptı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre rejimin ilerleyişinden sonra 250-300 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen Halep'in doğusundan 50 bin sivil o bölgeden kaçtı.

BÖLÜNMÜŞ KENT

Suriye'deki iç savaşın kaderini değiştirme potansiyeline sahip kent Halep, rejim ile muhalifler arasında bölünmüş durumda. Kentin batı semtlerini elinde bulunduran rejim, muhaliflerin denetimindeki Halep'in doğu semtlerini Temmuz ayından bu yana kuşatma altında tutuyor. Rejim, stratejik Halep kentindeki savaşı kendi lehine bitirmek istiyor. Bu amaçla muhaliflerin elindeki doğu semtleri yoğun bir bombarımana tâbi tutuyor. Binlerce İran yanlısı Şii milis de Halep'te Esed'e desek veriyor. Beşşar Esed rejimi ve Rusya, yaklaşık 300 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen kentin muhalif bölgelerini daha kolay ele geçirme amacıyla, birçok kez ateşkesle eş zamanlı olarak "güvenli koridorlar" uygulamasına başvurmuştu. Hem halka hem silahlı gruplar" bu koridorları kullanarak kentten çıkmaları için çağrı yapmıştı. Ancak ne halk ne de silahlı gruplar kentten çıkmıştı.

SON VİDEO HABER

Hakeme saldıran futbolcu tutuklandı

Haber Ara