Birleşmiş Milletler Genel (BM) Sekreteri Ban Ki-mun, mültecilere ve göçmenlere yapılan başlangıçtaki insani desteğin uzun vadede geçerli bir yanıt olamayacağını belirterek, "Mülteciler ve göçmenlerin mutlaka ulusal ve kentsel kalkınma planlarına dahil edilmesi gerekir. Bu şekilde bir geçim sağlayabilirler aynı zamanda şehrin refahına katkı sağlayabilirler." dedi.
AA'nın haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesince Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlenen "Belediye Başkanları Odak Oturumu: Kentlerin Göçe Cevabı" konulu oturum, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Somali, Filistin, Kenya, Endonezya dibi ülkelerde gerçekleştirdiği insani yardım faaliyetlerinin tanıtıldığı "İstanbul'dan dünyaya uzanan kardeşlik eli" konulu görsel sunumla başladı.
Ban Ki-mun, oturumda, aynı zamanda Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkanı da olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a iklim değişikliği konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.
Ban, Türkiye'deki kampları ziyaretinde yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Yoğun yağışa rağmen binlerce kişi gelmişti. Türkiye bize sıcak yemek veriyor, dediler. Sıcak yemekle kuru gıda arasına çok büyük fark var. Ben de dünya gıda programına, UNICEF'e, diğer kurumlara bu konuda bilgi verdim. Mültecilere sıcak yemek dağıtılsın, dedim. Şimdi bunu yapıyorlar. Siz en başından itibaren onlara sıcak kalplerinizi açtınız ve sıcak yemek verdiniz. Misafirperverliğiniz için teşekkür ederim."
Mülteciler ve yerinden edinmiş insanların genellikle ev sahibi ülkelerde çok uzun yıllar kaldığını dile getiren Ban, şöyle devam etti:
"Türkiye'de 5-6 yıldır bulunuyorlar. Başlangıçtaki insani destek uzun vadede geçerli bir yanıt olamaz. Mülteciler ve göçmenlerin mutlaka ulusal ve kentsel kalkınma planlarına dahil edilmesi gerekir. Bu şekilde bir geçim sağlayabilirler aynı zamanda şehrin refahına katkı sağlayabilirler. Mülteciler ve göçmenler çalışma etiğini öğrenmeli, eğitim almalıdırlar. Göç de çeşitliliğe yol açar. Bu da beraberinde şehre pek çok avantaj getirir. Toplumlara, şehirlere ve ülkelere avantajlar getirir."