Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Murat Bardakçı'dan Ayasofya yorumu: Notre Dame Katedrali'nin başına da gelmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya’nın statüsünde değişiklik yapılabileceği ve mâbedin tekrar cami olabileceği açıklamasına ilişkin tartışmalar sürüyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-29 13:37:47

Murat Bardakçı'dan Ayasofya yorumu: Notre Dame Katedrali'nin başına da gelmişti

Habertürk Yazarı Murat Bardakçı, bugünkü köşesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "seçimlerden sonra Ayasofya'nın statüsünde değişiklik yapılabileceğini ve mâbedin müze olmaktan çıkartılabileceğine" ilişkin açıklamasını köşesine taşıdı. Tarihte bu tarz durumlar görüldüğünü söyleyen Bardakçı, bazı önemli mabedlerin belli dönemlerde saldırıya uğraması ve statülerinin değişmesi gibi şeylerin söz konusu olduğunu fakat bir süre sonra bu yanışın düzeltildiğini söyledi.

Bardakçı, daha önce Ayasofya için yaptığı "kılıç hakkı ve fathin sembolü" yorumlarını da hatırlatarak, Fransa örneğini verdi.

İşte yazının ilgili kısmı: 

FRANSA'DAKİ NOTRE DAME KATEDRALİ'NİN HİKAYESİ

1789'da patlayan ihtilâlin gemi azıya aldığı günlerde asiller ardarda katledilip bazı saraylar ve malikâneler yakılıp yıkılırken geçmişi karalayıp hesap sorma furyasından mâbedler, özellikle de Notre Dame Katedrali nasibini aldı.

Binlerce papaz zaten katledilmişti ve ilk furyadan kurtulabilenleri yakalandıkları takdirde hemen kıtır kıtır kesiliyorlardı. İhtilâlciler birkaç sene sonra Hristiyan itikadının ibadete kadar herşeyini yasakladılar ve 1793'te Jacques-René Hébert isimli bir adamın uydurduğu “Akıl Kültü” denen bir inanç sistemi “inkılâbın resmî dini” olarak ortaya atıldı, Notre Dame da bu yeni dinin tapınağı yapıldı!

Mekânın geçmişteki Hristiyan kimliğinin artık herşeyi ile ortadan kaldırılması gerekiyordu ve yüzlerce senelik katedralde ciddî bir temizliğe girişildi: Hristiyanlıkla alâkalı bütün sembollerle beraber aziz tabloları ve heykelleri de kaldırıldı, hattâ bazıları Rönesans zamanının meşhur ustalarının eseri olan tablolar “devrime mâlî kaynak sağlamak” maksadıyla başka memleketlere satıldı!

Notre Dame böyle kimlik değiştirirken halkın “Akıl Kültü”nü benimsemesi için baskının her çeşidi uygulanıyor ve ismi “Akıl Tapınağı” yapılan katedralde devletin yeni resmî dini için büyük festivaller tertip ediliyordu…

Kısa bir müddet sonra “Akıl Kültü”nün suyu ısındı, yerini Maximilien Robespierre'in ortaya attığı “Mutlak Varlık Kültü” aldı ve Notre Dame bu defa bu yeni dinin tapınağı hâline getirildi!

NAPOLYON KATEDRALİ ESKİ HALİNE GETİRDİ

Fransa'da yıllar boyu devam eden bu çatlaklık 19. asrın başına kadar hüküm sürdü, Napolyon Bonapart iktidarı eline geçirir geçirmez “Akıl” ve “Mutlak Varlık Kültü”nü yasaklayıp Notre Dame'ı eski haline getirdi, yani kilise yaptı …

 

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara