Dolar

34,6792

Euro

36,6980

Altın

2.968,26

Bist

9.640,08

Mursi kararında merak edilen detay

Mısır'da demokratik seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 121 kişi hakkında, idam kararıyla ilgili görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen 'hapishaneler baskını' ve 'casusluk' davalarında yerel mahkeme nihai kararı 16 Haziran'a erteledi. Mısırlı hukukçular, müftü idama karşı çıksa dahi, mahkeme heyetlerinin ortak görüş bildirmesi halinde Mursi'nin idam edilebileceğini ifade ediyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-02 14:59:29

Mursi kararında merak edilen detay

Mısırlı hukukçular, müftünün kararı ve akabinde mahkemenin tutumuna ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

"Müftü olumlu görüş bildirirse, idam edilecek"

Kahire Üniversitesi Hukuk Profesörü Rafet Fude, müftünün idam konusunda "olumlu görüş" bildirmesi durumunda, bunun "mahkeme heyetinin niyetiyle" örtüşeceğini belirterek, "Çünkü dosyaların müftülüğe gönderilmesi, mahkemenin, 'sanıkların idamı hak ettiği' görüşünde olduğu anlamına geliyor" dedi.

"Müftü olumsuz dönüş yapsa da mahkeme idam edebilir"

Müftünün aleyhte görüş bildirmesi durumunda ise iki senaryonun gündeme geleceğini ifade eden Fude, şöyle devam etti:

"Eğer müftü görüşünü idamı onaylamamaktan yana açıklarsa mahkeme, görüşün 'istişare amaçlı' olması esasına dayanarak, bunu gözardı edip idam verebiliyor."

"Mahkeme üyelerinin tamamı idam derse, idam edilir"

"Ancak bu durumda idam hükmü, oy birliği ile yani mahkeme üyelerinin üçünün de idam görüşünde birleşmesi halinde verilebiliyor. Öte yandan mahkeme, müftünün görüşünü gözönüne alırsa sanıklar için idam yerine 25 yıl hapis cezası şeklinde bir indirim söz konusu olabilir."

"Müftü idama karşı çıkar, mahkeme de bunu kabul ederse ceza hafifleyebilir''

Kahire Üniversitesi Ceza Hukuk Profesörü Mahmud es-Saka ise müftünün idama karşı çıkması ve mahkemenin de bunu onaylaması durumunda, savunma heyetinin yeniden dinlenilmesine hükmedilebileceğini belirtti.

Müftünün görüşünün "zamanında ulaşmaması" halinde ise Saka, mahkemenin "nihai hükmün okunması için" karar duruşmasını erteleyebileceğini ifade etti.

En az 25 yıl hapis

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile 13 kişi hakkında açılan ve kamuoyunda "İstikame Cami olayları" olarak bilinen davada, müftünün "idam edilmemeleri" yönünde fikir beyan etmesinin ardından sanıklara 25 yıl hapis cezası verilmişti.

Öte yandan yarı resmi "El-Ahbar" gazetesindeki konuyla ilgili haberde, yarın yapılacak duruşmada, müftülüğün henüz raporunu hazırlamadığı için erteleme kararının alınmasının beklendiği bilgisine yer verildi.

Kahire Ceza Mahkemesi, toplam 166 sanıklı "Casusluk" ve "Hapishaneler Baskını" davalarının 16 Mayıs'taki duruşmasında, Mursi ile 121 kişinin dosyalarını "idam kararıyla ilgili görüş için" müftülüğe göndermişti. Müftü, idam kararına ilişkin görüşünü 16 Haziran'da açıklayacağını duyurdu

Mısır yasalarına göre, dosyaların müftülüğe gönderilmesi istişare anlamı taşıyor ve mahkemenin alacağı karar üzerinde bağlayıcılığı bulunmuyor. Mahkeme müftünün idamı onaylamaması durumunda dahi idama hükmedebiliyor.
Mısır tarihinde seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mursi hakkında kamuoyunda "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" , "casusluk", "Katar adına casusluk", "Yargıya hakaret" ve "İttihadiyye olayları" olarak bilinen beş dava açılmıştı. Mursi, "İttihadiyye olayları" olarak bilinen davada, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmış bulunuyor.

Haber Ara