Dolar

34,5541

Euro

35,9988

Altın

3.004,28

Bist

9.473,28

Müslüman BRN örgütü, Tayland hükümetiyle masaya oturdu

Budizmin etkin olduğu Tayland'ın büyük ölçüde Müslüman olan güney kısmındaki Ulusal Devrim Cephesi (Barisan Revolusi Nasional-BRN) örgütü ile hükümet görüşmeye başladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-17 12:12:25

Müslüman BRN örgütü, Tayland hükümetiyle masaya oturdu

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Reuters'da Panu Wongcha-um imzasıyla "Müslüman isyancı grup Tai Hükümeti ile bir araya geldiğini açıkladı" başlıklı bir haber yayınlandı.

Buna göre Devrim Cephesi (Barisan Revolusi Nasional-BRN) yetkilileri Tayland hükümet yetkilileriyle Cuma günü Güneydoğu Asya'da tam olarak açıklanmayan bir noktada bir araya geldi.

Örgüt, hükümetten güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan destekçilerinin ya da yerel halktan şeffaf bir soruşturma geçirmeden gözaltında tutulan kişilerin serbest bırakılmasını istedi.

Hükümet yetkilileri bu talebin çok erken olduğunu belirterek, resmi görüşmeler gerçekleştiğinde bunun gündeme alınabileceğini belirtti.

Üst düzey BRN üyesi olan 70 yaşındaki Pak Fakir, Reuters'a verdiği röportajda "Resmi görüşmeler bir şölense, bu gizli toplantılar ineği mutfağa getirmek için. Fakat henüz inek kesilmedi. Sorunumuzun temel nedeni kolonileştirme. Fakat daha önce buna değinilmedi" dedi.

Fakir, ayrıca 2 Ağustos'ta Bangkok'da gerçekleşen saldırının arkasında olmadıklarını söyledi: "En güneydeki üç ilin (Yala, Patani ve Narathiwat) ötesine saldırmayacağız çünkü terörist gibi algılanmak istemiyoruz. Bizim bir bölgemiz var. Neden buradan çıkalım? Saldırının arkasında başka biri olmalı."

2 Ağustos'taki saldırıyı kimse üstlenmedi.

2019-08-17_12h04_43

Tayland hükümetinde Güney'deki gruplarla diyaloğu sağlayan General Udomchai Thamsarorat ise toplantıya ilişkin yorum yapmadı.

Tayland'da ordunun yönetime el koyduğu 2014'deki darbeden bu yana ilk seçimler 2019'un Mart ayında gerçekleştirilmişti. Seçimi kazanan ise cuntanın desteklediği Palang Pracharath (Halkın Gücü) Partisi (PPRP) oldu. General Prayuth Chan-ocha liderliğindeki PPRP, baskı altında gidilen seçimde yüzde 90'dan fazla oy alarak iktidara geldi.

BRN, cuntanın desteklediği hükümetle şu ana kadar görüşmeyi reddetmişti.

BRN ile daha önce temas kuruldu fakat hiçbir zaman görüşme gerçekleştirilmemişti. 

GÜNEYDE GERGİNLİK

Ülkenin güneyinde gerginlik tırmanıyor. Sebebiyse sorgu sırasında dövülerek komaya sokulduğu iddia edilen güneyli bir vatandaş. 32 yaşındaki Abdullah Isamusa'nın geçen ay askeri sorgu sırasında hayatını kaybettiği iddia edildi. Ordu ise iddiaları yalanlıyor ve işkenceye ilişkin kanıt olmadığını söylüyor.

Sivil toplum örgütlerinin çatı kuruluşu Mara Patani konuya ilişkin Tayland ordusuyla görüşmelerde bulundu. Abdullah'ın davasının ardından uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

Tayland'ın Patani bölgesinde Temmuz ayının sonunda yaşanan olayda bir cumartesi günü evinde gözaltına alınan Abdullah Isamusa'nın işkence sonrası komaya girdiği iddia edlmişti. Olayın ardından bir askeri kontrol noktasında patlama meydana geldi. Saldırıda iki askeri ve sivil koruma görevlisi hayatını kaybetti. 

Saldırı, Malayca konuşulan ve çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu güney bölgesinde Ocak ayından beri yaşanan en şiddetli saldırı oldu. 

F6F0544D-5670-48F3-9F46-C7C28534287A_w1023_r1_s

BRN NE İSTİYOR?

BRN örgütü, Müslüman olan ve bağımsız Malay saltanatının parçası olan Yala, Patani ve Narathiwat illeri için tekrar bağımsızlık istiyor. Bu bölgeler Tayland tarafından 1909'da ilhak edildi. 

Güney'de aktif olan fakat daha az askeri gücü olan gruplar hükümetle daha önce görüşmüşlerdi.

2019-08-17_12h02_59

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara