Müslüman Kardeşler'den ABD'nin teşkilatı 'terör örgütü' ilan etme girişimine ilişkin açıklama
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan- Müslimin ), ABD yönetiminin kendilerini 'Yabancı terör örgütleri' listesine alma sürecinin sürdüğüne ilişkin açıklamasına cevap verdi.

Oluşturma Tarihi: 2019-05-01 08:38:05

Güncelleme Tarihi: 2019-05-01 08:38:05

İhvan'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, "Önce Allah'ın yardımı, sonra çevremizdeki halklarla iş birliği içinde, sahip olduğumuz barışçıl orta yol düşüncemizde çalışmaya devam edeceğiz" ifadeleri yer aldı.

İlgili konunun (ABD yönetiminin İhvan'ı 'yabancı terör örgütleri' listesine alma sürecinin sürdüğü açıklaması) incelendiği belirtilen açıklamada, "Sözcünün bahsetmiş olduğu konunun hedefi ne olursa olsun, ABD'nin karar alma mekanizmasına katılanlarının bazılarının, alınan bu karara karşı tepkilerin ne olacağını çok iyi bildiklerinden eminiz" denildi.

MUNİR: TRUMP TEK BAŞINA BU KARARI ALAMAZ

ABD'de daha önce bazı senatörler bu yönde yasa tasarısı hazırlamış ancak onaylanma aşamasına gelmemişti. İhvan'ın Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir, AA muhabirine Şubat 2016'da açıklama yaparak, "Böyle bir durumu ne arzu ederiz, ne de bundan korkarız" cevabını vermişti.

Munir, kurumların olduğu bir ülkede, ABD Başkanı Donald Trump'un kendi başına böyle bir karar almasının kolay olmadığını söylemişti.

BEYAZ SARAY GELİŞMEYİ DOĞRULAMIŞTI

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, dün yaptığı açıklamada, "Başkan, ulusal güvenlik ekibi ve kendi endişelerini paylaşan bölge liderleriyle gerekli istişareleri yaptı. Bu (Müslüman Kardeşleri) listeye alma işlemi, yönetim içindeki kendi sürecinde devam ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE İHVAN TEPKİSİ

Trump'ın bu adımı, Mısır'daki Sisi'nin talebiyle yapmak istediğine işaret eden Çelik, şöyle devam etti:

"Trump'ın da olumlu yanıt verdiği şeklindeki birtakım yorumlar, gazetelerde, daha doğrusu yönetimin görüşünü yansıtan gazetelerde açık bir şekilde ortaya konuldu. Bu son derece vahim gelişme olacaktır. Çünkü Müslüman Kardeşler gibi demokrasiye bağlı, hukuka bağlı ve her zaman şiddetten uzak durmuş bir organizasyonu siz terör örgütü olarak ilan ederseniz fırsatı ve ortamı DEAŞ gibi terör örgütlerine açmış olacaksınız."

Demokratik katılım yollarının kapatılması ve demokratik unsurların yasaklanmasının örtülü olarak birtakım terör örgütlerinin ortaya çıkmalarına destek olacağı uyarısı yapan Çelik, şunları kaydetti:

"Bunun tabi Amerika açısından ve Orta Doğu açısından Avrupa açısından da sonuçları olacaktır. Enteresan olan şudur; ABD'deki hiçbir analist ve ileri gelen güvenlik yetkilisi sadece Ulusal Güvenlik Danışmanı hariç böyle bir tanımın doğru olduğunu söylemiyor. Tam tersine son derece yanlış olduğunu söylüyorlar. Tüm güvenlik uzmanları Trump ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'ın arkasında olduğu bu kararın son derece vahim sonuçlar doğuracağını söylüyorlar. Bu şekildeki bir karar İslam dünyasındaki bütün demokratik hareketleri bastırma, hukuka saygılı ve şiddet karşıtı bütün hareketleri bastırma sonucu doğuracağı gibi çeşitli yerlerdeki antidemokratik rejimlerin bu tip gruplara sırf onların Müslüman kimliklerinden dolayı güçlü baskıyı ortaya koyacaklarını göstermektedir."

Bu adımın, o ülkelerin istikrarı açısından, insan hakları açısından temel hak ve hürriyetler açısından yanlış sonuçlar doğuracağını ifade eden Çelik, "Orta Doğu'daki tüm demokratikleşme süreçlerine karşı da bu büyük bir darbe olacaktır. Tamamen antidemokratik unsurların desteklenmesi şeklinde bir sonuç ortaya çıkaracaktır. Bu tabi aynı zamanda DEAŞ propagandasına verilebilecek en büyük destektir" diye konuştu.

Çelik, demokrasiye bağlı, hukuka bağlı, şiddetten uzak bir yapının terör örgütü olarak ilan edilmesinin DEAŞ'ın ideolojik cazibesini arttıracağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"DEAŞ gibi aşırı grupla şiddet yanlısı bir terör grubuyla Müslüman Kardeşler gibi ana akım grubu, hukuk ve demokrasi içinde hareket eden bir grubu yan yana getirmek tarihin en büyük hatalarından biri olacaktır. Müslüman Kardeşlerin bütün tarihini inceleyenler, Orta Doğu'daki demokratik grupların siyasete katılımı konusunda son derece pozitif bir rol oynadığını, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı bir tutumu olduğunu göreceklerdir. Bu şekilde ABD tarafından kararın alınması demek demokratik siyasetin bütün İslam dünyasında, demokratik siyasete dönük bir suikastın ortaya çıkması anlamına gelecektir."