AA'nın haberine göre, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Müslümanlığın Almanya'ya ait olduğuna işaret ederek, "Bunu Almanya'nın cumhurbaşkanları da, Başbakan Sayın Merkel de, herkes de yeri geldiğinde söylemiştir. Müslümanların da artık Almanya'nın bir parçası olduğu tanınmış, bilinmiştir" dedi.
Gül, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde, Almanya'daki Türk toplumunun temsilcilerine verilen iftar öncesi yaptığı konuşmada, Türk-Alman ilişkilerine ve Almanya'daki Türk toplumunun gerçekleştirmiş olduğu gelişmelere değindi.
İki ülke ilişkilerine her zaman çok önem verildiğini vurgulayan Gül, gerek siyasi hayatında gerek devlet hayatında gerek de cumhurbaşkanı olarak Türk Alman ilişkilerini her şeyin önceliğinde gördüğünü söyledi.
Gül, bunun sebebinin Almanya'da yaşayan Türk toplumu olduğunu belirterek, "Çünkü yurtdışında bulunan 6 milyon vatandaşımızın 3 milyonu Almanya'da. 3 milyonluk bu nüfusun yarısı aynı zamanda Alman vatandaşı. Bu kendiliğinden Türk-Alman ilişkilerini çok özel ve çok önemli bir noktaya koyuyor" diye konuştu.
Avrupa'nın ve dünyanın en önemli ve en güçlü ülkelerinden birisi olan Almanya'da 3 milyonluk bir Türk nüfusunun olduğunu ve bunun yarısının da Alman vatandaşı olmasının "olağanüstü bir iş" olduğunu vurgulayan Gül, şöyle devam etti:
"Her zaman gurur duyuyoruz. Buraya gelenler çok büyük alın terleri döktüler, çok çalıştılar. Türk toplumu içerisinde çok değerli siyasetçiler Alman siyasi hayatında çok değerli bilim adamları, sanat insanları, kültür adamları, çok önemli sanayiciler, tüccarlar iş dünyasından çok önemli simalar, bütün bunlar artık Alman toplumu içerisindeki Türklerdir."
"Almanya'da yaşayan Türk toplumu büyük avantaj"
Abdullah Gül, Almanya gibi güçlü bir ülkenin başarılarının Türkiye'ye aktarılması konusunda Almanya'da yaşayan Türk toplumunun büyük bir avantaj olduğunu söyledi.
Gül," Eğitimden kültüre ve teknolojiye kadar Türkiye'ye aktarılması, Türkiye'nin büyük potansiyelinin de buraya aktarılması konusunda da buradaki vatandaşlarımızın gerçek bir köprü olduğuna inanıyorum" dedi.
Türk toplumun Almanya'da geçici olmadığını belirten Gül, şu değerlendirmelerde bulundu:
"50 sene, 60 sene, 100 sene sonrasını düşünmemiz gerekir. ABD'ye baktığımızda nasıl bazı çok önemli insanlar, çok önemli büyük yatırımcılar, sanayiciler bir zamanlar İrlanda'dan gitmiş, Polonya'dan gitmiş, İtalya'dan gitmişlerse gün gelecek ki, Almanya'dan sizler bir zaman geldiğinde buranın çok önemli insanları olarak, Türkiye'den gelen Türk asıllı Müslüman Almanlar olarak burada olacaksınız."
"Müslümanlık Almanya'nın bir parçasıdır"
Gül, Müslümanlığın Almanya'ya ait olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
"Şu da bir gerçek artık bunu Almanya'nın cumhurbaşkanları da Başbakan Sayın Merkel de herkes de yeri geldiğinde söylemiştir. Müslümanların da artık Almanya'nın bir parçası olduğu tanınmış, bilinmiştir. Herkesin bu anlayışla el birliği içerisinde hem yaşadıkları ülkeye hem de geldikleri ülkeye faydalı olmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerekir. "
"Türklerin vizyonunun gelişmiş olmasından memnuniyet duyuyorum"
Milletvekili olduğu yıllarda Almanya'ya geldiğinde Türk toplumunun Alman toplumuna daha iyi entegre olabilmesi için Almanca öğrenmesi gerektiğini söylediğini belirten Gül, "Bu geldiğimde bugün bazı derneklerimizle bir araya geldik. Gençlerin gelecek için ne kadar çok ümit verdiklerini, hepsinin üniversitelerde ne kadar başarılı olduklarını gördüm. Buradaki Türklerin de artık vizyonunun, görüşünün, anlayışının çok geliştiğini görmekten de büyük bir memnuniyet duydum" diye konuştu.
Gül, "Buradaki bütün Türk toplumunun birbiriyle dayanışma içerisinde olması, yeri geldiğinde beraber Türkiye için, yeri geldiğinde beraber Almanya için hep beraber çalışmaları da sizin buradaki saygınlığınızı ve gücünüzü artıracaktır" dedi.