Dolar

34,6453

Euro

36,4453

Altın

2.949,99

Bist

9.669,45

Musul operasyonunda 'doğu-batı' farkı

Iraklı askeri yetkili ve uzmanlar, Musul operasyonunda kentin doğu bölgelerinde daha hızlı ilerleme sağlanmasını IŞİD'in uyguladığı taktiğe bağlarken asıl savaşın batı yakasında olacağı değerlendirmesinde bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-10 12:57:21

Musul operasyonunda 'doğu-batı' farkı

Operasyondaki son durumu AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, sokak çatışmalarında güçlü olan IŞİD'in, Irak güçlerini kentin içine çekmeye çalıştığını söyledi. 

Kurtarma Operasyonu Kuzey Cephesi Komutanı Korgeneral Ali el-Fireyci, "Musul'un doğu kesiminde nüfus yoğunluğu az ve burada genellikle geniş evlerin olduğu mahalleler bulunuyor. Bu evler geçen 10 yıl içinde devlet tarafından memurlara ve emeklilere dağıtılmıştı." dedi.

Fireyci, nüfusun yoğun olduğu batı kesiminde ise eski mahallelerin yer aldığını, sokakların askeri araçların hareketini kısıtlayacak şekilde dar olduğunu belirtti.

Irak güçlerinin beş cepheden ilerlediğini aktaran Fireyci, kuzey ve doğu bölgelerindeki harekata ordu birlikleri, terörle mücadele birimi, Peşmerge ve Ninova Muhafızlarının katıldığını dile getirdi.

Fireyci, "Batı ve güneybatı eksenleri daha zor. Buradaki çatışmalarda acil müdahale güçleri ve federal polis yer alıyor. Son dönemde bunlara Haşdi Şabi(Şii milis gücü) de katıldı. Haşdi Şabi, Türkmen ilçesi Telafer'e yöneliyor, Musul'a girmeye çalışmıyor. Çünkü Telafer'deki Şii nüfusun yarısı DEAŞ'ın ilçeyi kontrol altına almasından sonra kaçtı." diye konuştu.

IŞİD'İN AMACI...

IŞİD'in sokak savaşını iyi bildiğini ve yerleşim yerlerine hava saldırısı yapma imkanının da kısıtlı olduğunu aktaran Fireyci, örgütün Irak ordusunu yavaş yavaş kentin içine çekmeye çalıştığını ve bunun için diğer cephelerin aksine güneyde güçlü direniş göstermediğini ifade etti.

Emekli Tümgeneral Abdulkerim Halef de IŞİD'in asıl gücünün şu anda çatışmaların devam ettiği doğu bölgelerinde değil, batı yakasında bulunduğuna dikkati çekti.

Musul'un batı kesiminin stratejik ve askeri önemine değinen Halef, şunları kaydetti:

"Batı kesim Ninova ve Suriye'yi birbirine bağlayan geniş bir çöle bitişik. Bu alan 2006'da da örgütün ana kalesiydi. ABD ve Irak güçlerinin örgütü bitirmeye yönelik tüm operasyonları o dönemde başarısız olmuştu. Örgüt 2014'te de buradan çıkarak Musul'u işgal etti."

Halef, askeri binalar, havaalanı, tren istasyonu ve örgütün bomba yapmak için kullandığı organize sanayi bölgesinin de kentin asıl merkezi olarak görülen batı kesiminde yer aldığını vurguladı.

Haber Ara