Musul operasyonunda ilerleme sağlanamıyor
Musul kent merkezinin bazı semtlerine girilmesine rağmen operasyonun sokak çatışmalarına dönüşmesi ve sivillerin ölüm riskinden dolayı Irak ordu güçlerinin ilerleyemediği belirtiliyor.

Oluşturma Tarihi: 2016-11-11 14:15:57

Güncelleme Tarihi: 2016-11-11 14:15:57

Irak ordusunun, IŞİD'in kontrolündeki Musul kent merkezinin bazı semtlerine girmesinin üzerinden 9 gün geçmesine rağmen operasyonun sokak çatışmalarına dönüşmesi ve sivillerin ölüm riskinden dolayı birliklerin ilerleyemediği belirtiliyor.

Irak ordusuna bağlı 9'uncu Zırhlı Tümen Birliği ve "Altın Güç" olarak adlandırılan antiterör timleri, Musul kent merkezine bir kilometre mesafede yer alan Gökçeli Mahallesi'ne 1 Kasım'da girdi. Güvenlik güçleri iki gün sonra, önce Kudüs ardından Kerame, İntisar, Aden, Kerkükli ve Tahrir mahallelerine ulaştı. Halihazırda, söz konusu bölgelerde şiddetli çatışmalar devam ediyor ancak, herhangi bir ilerleme de sağlanamıyor.

"BU SAVAŞ KOLAY OLMAYACAK''

Kısa bir süre önce geri alınan Başika kasaba merkezinde 200 metre uzunluğunda tünellerin bulunmasıyla IŞİD'in, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının hedefi olmadan kendisine hareket alanı yarattığı da ortaya çıkmıştı.

Ögütün, çevre bölgelerde olduğu gibi kent merkezinde de uzun tüneller kazdığını belirten Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sorumlusu Said Memozini, "DEAŞ militanları, hava saldırılarından korunmak için tünelleri kullanıyor. Saldırı noktasından tüneller vasıtasıyla kolayca kaçabiliyorlar." diye konuştu.

Musul'un geri alınmasının ağır bir bedeli olacağını söyleyen Memozini, "Bu savaş pek de kolay olmayacak. Musul büyük bir kent. DEAŞ çok sayıda intihar eylemcisini hazır tutup, uygun vakitte saldırmayı planlıyor." dedi.

Örgütün son kalesinin Musul olduğunu ve kaybetmeleri halinde ortadan kalkacaklarını çok iyi bildiklerinden dolayı militanların ölüm kalım savaşı verdiğini aktaran Memozini, "Bu yüzden sonuna kadar direnç gösteriyorlar. Irak ordusu zırhlı araçlarla hareket edemiyor ve sokak çatışmasında da zayıf." diye konuştu.

"ZOR VE ÇETİN BİR SAVAŞ OLACAK'' 

Irak Stratejik Araştırmalar Merkezi üyesi Rahim Şemmeri de Musul kent merkezinde 9 gündür devam eden operasyonun yavaşlamasını "sokak çatışmaları ve 2 bin militanın varlığıyla" ilişkilendirdi.

Şemmeri, "Musul'un geri alınması, güvenlik ortamının tesisi ve kentteki 2 bin militanın ortadan kaldırılması için daha çok zamana ihtiyaç var." dedi.

Irak askerlerinin kentin birçok bölgesinde IŞİD ile mücadele ettiğini hatırlatan Şemmeri, "İleriki süreçte kent merkezinde zor ve çetin bir savaş olacak. Bunun için yeni bir savaş taktiği ve daha fazla askeri yardım lazım." diye konuştu.

Güvenlik güçlerinin kent merkezinde ilerleme kaydetmesini engellemek ve operasyonu yavaşlatmak için DEAŞ'ın bazı taktikler uyguladığına dikkati çeken Şemmeri, "Kentin yüksek binalarına keskin nişancılar yerleştirip, kontrol noktalarına ise intihar eylemcileriyle saldırıyor. Savaşın başarıya ulaşması için özel eğitimli güçlere ihtiyaç var." görüşünü savundu.

"SAVAŞ UÇAKLARI KENT MERKEZİNDEKİ HEDEFLERİ VURAMIYOR''

Güvenlik uzmanı Halil Naimi ise Irak ordusuna destek veren savaş uçaklarının kırsal ve sivillerin ikamet etmediği bölgelerde çok etkili olduğunu ancak kent merkezinde bunun tam tersinin yaşandığını dile getirdi.

Savaş uçaklarının Musul'un dar sokaklarındaki IŞİD hedeflerini vurmasının zor olduğunu aktaran Naimi, "Çünkü bu hedeflerin yanında siviller yaşıyor. Ordunun tank ve diğer ağır zırhlı araçları dahi dar sokaklara giremiyor. Bu yüzden şu anda sokak çatışması var ve DEAŞ, intihar eylemcilerini öne sürüyor." dedi.

"HAVADAN İNDİRME OPERASYONU GÜNDEMDE''

Irak meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Abdulaziz Hasan ise güvenlik güçlerinin sokak çatışmalarında üstünlük sağlayabilmeleri için askeri helikopterle indirme operasyonlarından faydalanabileceğini aktardı.

Hasan, "Sivillerin hayati tehlikesinden dolayı Musul operasyonunun uzayacağından hiç şüphem yok. Kentteki DEAŞ hedeflerine indirme operasyonu yapılması gündeme gelebilir." ifadelerini kullandı.