Musul'u kurtarma operasyonu neden ertelendi?
Musul İl Meclis Başkan Yardımcısı Nurettin Kaplan, Irak hükümetinin önceliğinin Enbar olduğunu ve Musul operasyonunun bir başka bahara ertelendiğini belirtti.

Oluşturma Tarihi: 2015-06-23 11:09:33

Güncelleme Tarihi: 2015-06-23 11:09:33

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kaplan, önce Tikrit, ardından Ramadi harekatının başlatılmasından dolayı ramazan sonrası başlatılması beklenen Musul operasyonunun bir başka bahara kaldığını söyledi. 

Musul operasyonu için hazırlıkların aylar önce başlatıldığını hatırlatan Kaplan, " Musul yakınlarında polis ve askerler için eğitim kampları açıldı. Ramazan sonrası operasyona start verilmesi bekleniyordu. Ancak önce Tikrit, ardından Ramadi operasyonları başlayınca Musul geri planda kaldı" dedi. 

 Irak ordusunun tamamının Ramadi için seferber durumda olduğunu dile getiren Kaplan, " Ramadi kurtarılmadan Musul Operasyonu başlamayacaktır. Çünkü Irak ordusu iki ya da üç ayrı bölgede eş zamanlı operasyon yürütecek güçte ve kapasitede değildir. Irak ordusu, eski Irak ordusu değildir. IŞİD saldırıları karşısında zayıf ve direnişsiz tutum sergilemesinin ardından artık orduya önem verilmiyor" diye konuştu. 

Kaplan, Irak ordusu yerine Şii milislerden oluşturulan Haşdi Şabi'nin güçlendirildiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

"IŞİD'e karşı savaşan tüm güvenlik birlikleri Irak güçleridir. Bu konuda müttefikiz. Ancak tüm Irak halkını temsil eden orduya önem verilmiyor ve güçlendirilmiyor. Bunun arkasında siyasi oyunlar var. Haşdi Şabi ve Peşmergelere silah ve mühimmat verilerek her türlü ihtiyaçları karşılanırken Musul operasyonu için hazırlanan ve eğitimi devam eden Sünni güçlere hiçbir destek verilmiyor. Musul askeri gücü silahsız ve mühimmatsızdır. Beş aydan beri de maaşsızdır. Bu asker ve polisler, sığınmacı durumunda olan ailelerini bile geçindiremiyorlar."

Musul operasyonunda görev alacak Sünni gücün bir bütçesi olmadığını aktaran Kaplan, şunları kaydetti:

" Musul Kampı'nda aylardır eğitim veriliyor ancak bu gücün mali bütçesi hala yok. Harcamaları ve giderleri karşılanmıyor. Bu tablo ile memleket kurtarılamaz. Bunun karşısında güçlü ve Musul'u bir yıldır kontrol eden bir IŞİD var. Askerlerin maddi ve manevi anlamda oldukça iyi donatılması gerekiyor.Musul Irak'ın ikinci büyük kentidir. Burada güçler arası bir dengesizlik söz konusudur. Musul'u kontrol eden IŞİD'e karşı, zayıf yapılı bir güç var. Bağdat'ta Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Parlamento Başkanı ile bunları görüştük. Ancak hiçbir icraat yok. Bağdat Operasyonlar Komutanlığı, Musul Barajı yakınına ve Musul'un güneyine bir askeri güç göndereceğine söz vermişti. Ama hala bu da hayata geçmedi."

Ülkenin Bağdat'tan sonraki ikinci büyük kenti Musul, Irak ordusunun çekilmesinin ardından 10 Haziran 2014'te IŞİD'in eline geçmişti.