Irak'ın kuzeyindeki Musul Valisi Nevfel Hammadi es-Sultan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'u kurtarma operasyonunun ne zaman sona ereceği konusunda şu an net bir tarih yok. Bu tarihin netleşmesi operasyona katılan güçlerin elinde ve askeri plana ne kadar bağlı kaldıklarıyla alakalıdır." dedi.
Irak'taki IŞİD'in örgütsel yapısına son bir yıl içerisinde büyük darbeler vurulduğunu söyleyen Sultan, "Peşmerge güçleri geçen yıl Şengal ilçesi, Sinun Zummar, Rabia kasabalarını tamamen geri almıştı. Irak ordusu da kentin kurtarılması operasyonu çerçevesinde Musul'un güneyindeki Hamdaniye ilçesi ile Kayyara ve Nemrud kasabasını ele geçirdi. Güvenlik güçleri kent merkezinin doğusundan ilerlemeye devam ediyor. Bu gelişmelerin hepsi DEAŞ'ın askeri olarak yıkıldığının en iyi işaretidir." değerlendirmesinde bulundu.
"IŞİD KAYBETTİĞİ MAHALLELERİ HAVAN TOPLARIYLA VURUP, SİVİLLERİ HEDEF ALIYOR''
IŞİD'in Musul vilayetinin yüzde 30'unu elinde tutmaya devam ettiğinin altını çizen Sultan, "Telafer, Baac ve Hazar ilçelerine yönelik operasyonlar devam ediyor. Bu bölgelerin geri alınması için Irak ordusunun çeşitli planları var. Kısa bir süre içerisinde halkımıza güzel müjdeler vereceğiz." diye konuştu.
Kent merkezinin doğu bölgesinde ilerleme kaydeden güvenlik güçlerinin şu ana kadar sivillere karşı herhangi bir hak ihlalinde bulunmadığını savunan Musul Valisi, "Ancak DEAŞ kaybettiği mahalleleri havan toplarıyla vurup, sivilleri hedef alıyor. DEAŞ'ın havan topu ve keskin nişancı saldırılarından dolayı şu ana kadar çok sayıda sivil hayatını kaybetti." dedi.
Musul'u 10 Haziran 2014 tarihinden bu yana elinde tutan örgütün daha önce kent merkezinde ağırlıklı olarak çok sayıda militanının varlık gösterdiğini ancak 17 Ekim tarihinde kurtarma operasyonun başlamasından sonra militan sayısında ciddi bir azalma yaşandığını kaydeden Vali Sultan, IŞİD'in daha önce propagandasını yaptığı askeri güç potansiyeline sahip olmadığını aktardı.
Musulluların bölgesel bir statüyü isteyip istemediklerini öğrenmek için referanduma gidilmelidir. Son günlerde tartışılan Musul vilayetinin birkaç bölgeye ayrılması veya özel bir statüye sahip olması konusuna da değinen Sultan, şunları kaydetti:
"Irak anayasasına göre tüm vilayetlerin bölgesel bir statüye sahip olma hakkı vardır ancak bunun meydana gelmesi ve işleyişinin yasalar çerçevesinde olması lazım. Musul vilayetinin bölgesel bir statü kazanması için öncelikle sınırlarının tam olarak belirlenmesi lazım. Bunun yanında ekonomik durumunun göz önüne alınması gerekiyor. Daha sonra vilayetteki vatandaşların bölgesel bir statüyü isteyip istemediklerinin öğrenmek için referanduma gidilmelidir. Terör örgütü DEAŞ'ın varlık gösterdiği bir ilde onun bölgesel bir statüye sahip olması veya bölünmesini gündeme taşımak bence uygun değildir. Bunun güvenlik boyutunun da ele alınması gerekiyor."