'Myanmar'da 6 bin 700'den fazla Arakanlı öldürüldü'
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Myanmar'da 6 bin 700'den fazla Rohingyalının öldürüldüğünü tahmin ettiklerini bildirdi.

Oluşturma Tarihi: 2017-12-14 13:53:18

Güncelleme Tarihi: 2017-12-14 13:53:18


Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Bangladeş'teki mültecilerle yapılan anket verilerine göre, Ağustos ayından beri Myanmar'da 6 bin 700'den fazla Rohingya'nın öldürüldüğünü tahmin ettiklerini bildirdi. MSF, "Bu sonuçlar Myanmarlı yetkililer tarafından uygulanan şiddetin en net göstergesi" açıklamasında bulundu. Myanmar ordusu Arakanlılara şiddet uyguladığını ve onlara kötü davrandığını reddetmişti.

"ÖLÜMLERİN ARTMASI, MYANMAR GÜVENLİK KUVVETLERİNİN BAŞLATTIĞI 'TASFİYE OPERASYONLARI' İLE AYNI DÖNEME DENK GELİYOR"

Myanmar'daki şiddet olaylarından sağ kurtulduktan sonra Bangladeş'teki kamplara sığınmış olan mültecilerle yüz yüze görüşmeler yaptıklarını belirten MSF Sağlık Direktörü Dr. Sidney Wong, araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak, "Son derece sağlıksız koşullar altında, aşırı kalabalık kamplarda yaşayan insanlarla yaptığımız bu görüşmeler, yaşananların ne denli tüyler ürpertici olduğunu gözler önüne serdi. Hem bir aile üyesinin şiddet olayları sonucu öldürüldüğünü söyleyen insanların sayısı hem de insanların öldürülme veya ağır yaralanma şekillerine dair anlatılanlar bizi dehşete düşürdü. Ölüm olaylarının ciddi şekilde artması, Myanmar güvenlik kuvvetlerinin Ağustos'un son haftasında başlattığı 'tasfiye operasyonları' ile aynı döneme denk geliyor."

"31 GÜNDE 9 BİN İLA 13 BİN ROHİNGYALI HAYATINI KAYBETTİ"

MSF ekipleri Kasım ayı başında, Bangladeş'in Myanmar sınırındaki Coxs Bazar şehrinde bulunan mülteci yerleşim alanlarında 6 araştırma yürüttü. Geriye dönük ölüm oranlarının incelendiği araştırmalar, toplam 608 bin 108 kişilik bir nüfusu kapsadı. Bu insanların 503 bin 698'i 25 Ağustos'tan sonra Myanmar'dan kaçanlardan oluştu.

Araştırma kapsamında görüşülen haneler için 25 Ağustos-24 Eylül dönemine ait genel ölüm oranı, her 10 bin kişide günde 8 kişi olarak kaydedildi. Bu oran, örneklemdeki nüfusun yüzde 2,26'sının ölümüne tekabül ettiği kaydedildi. Oranın, araştırma kapsamındaki kamplara 25 Ağustos'tan bu yana gelen toplam nüfusa uyarlanmasıyla, şiddet olaylarının başlamasından itibaren ilk 31 gün içinde 9 bin 425 ila 13 bin 759 Rohingyalının öldüğü, bu kişilerin en az bininin 5 yaş altı çocuklar olduğu sonucuna ulaşıldı.

"ŞİDDETE BAĞLI ÖLÜM ORANI YÜZDE 71'İN ÜZERİNDE"

Araştırma sonuçları, 5 yaş altı çocuklar da dahil olmak üzere ölümlerin en az yüzde 71,7'sinin (730'u çocuk olmak üzere 6 bin 700 kişi) şiddet kaynaklı olduğunu ortaya koydu. Şiddete bağlı ölümlerde, ölüm nedenlerinin başında yüzde 69 ile "silahla vurulma" yer aldı. Ölümlerin yüzde 8'i "ev içinde yakılma", yüzde 5'i ise "dövülme" yoluyla gerçekleşti. Bu dönemde öldürülen 5 yaş altı çocukların yüzde 59'unun silahla vurularak, yüzde 14'ünün ev içinde yakılarak, yüzde 7'sinin dövülerek, yüzde 2'sinin ise mayın patlaması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

MSF Sağlık Direktörü Dr. Sidney Wong, "Bangladeş'teki mülteci yerleşimlerinin tamamını araştırma kapsamına alamadığımız için elde edilen sonuçların gerçek rakamları yansıtmadığını düşünüyoruz. Ayrıca Myanmar'dan kaçamayan ailelerin durumu da bu araştırmalara yansımadı. Oysa Myanmar'daki bazı ailelerin evlerine kapatıldıktan sonra evlerinin ateşe verildiğine, bu şekilde tüm aile bireylerinin ortadan kaldırıldığına dair pek çok duyum aldık" dedi.

"İNSANİ KRİZ SÜRÜYOR"

Wong, "İnsanlar Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'e sığınmaya devam ediyor. Sınırı aşarak Bangladeş'e geçmeyi başaranlar ise geçtiğimiz haftalarda yine şiddete maruz kaldıklarını anlatıyor. Rakhine eyaletinin Maungdaw bölgesine girebilen çok az sayıda bağımsız yardım kuruluşu olduğu için halen orada olan Rohingyaların durumuna dair büyük bir endişe duyuyoruz. Yakın zamanda Myanmar ve Bangladeş hükümetlerinin imzaladığı, mültecilerin geri dönüşüne ilişkin anlaşma vakti gelmeden varılmış bir anlaşmadır. Rohingyalar bu şartlar altında Myanmar'a dönmeye zorlanmamalıdır. Bu plan ancak geri dönenlerin güvenliği ve hakları garanti altına alındıktan sonra ciddi olarak değerlendirilebilir" şeklinde konuştu.

MFS, Ağustos'tan bu yana 670 binden fazla Arakanlının Bangladeş'e kaçtığını belirtti.