Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Myanmar Enformasyon Bakanlığı'nın Facebook hesabından yapılan açıklamada, teknenin ülkeye ait bir adaya çekildiği bildirildi.
Açıklamada, teknedeki 727 kişinin, 74'ünün kadın, 45'inin çocuk olduğu belirtildi.
Teknedekilerin "Bengali" olarak adlandırıldığı açıklamada, göçmenlerin nereden geldiği ya da nereye gittiğine dair bilgi verilmedi.
Myanmar, ülkesindeki Arakanlı Müslümanları (Rohingyalar) Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görüyor ve "Bengali" olarak tanımlıyor.
Göçmen kriziyle ilgili toplantı
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenen göçmen kriziyle ilgili toplantı sonrası AA muhabirine konuşanArakan Projesi adlı sivil toplum kuruluşunun Direktörü Lewa, bölge ülkelerinin özellikle Rohingya meselesini konuşmak için ilk defa bir araya geldiğini belirterek "Bu olumlu bir adım" dedi.
Bir günde büyük kararlar alınmasının beklenemeyeceğini dile getiren Lewa "Ancak bölgedeki ülkelerin hayat kurtarmaya ve arama kurtarma operasyonlarına devam kararı alması kesinlikle olumlu bir gelişme" dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Asya Direktörü Yardımcısı Phil Robertson da, toplantıda göçmenteknelerinin bulunması, kıyıya getirilmesi konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü'nün göçmenlere ulaşması konusunda gelişmeler yaşandığını belirten Robertson, "Toplantı sonunda yapılan açıklama, Arakan'daki sorunu çözmek için geliştirilecek gündemin bir yansımasıdır" dedi.
Güneydoğu Asya ülkelerinin katıldığı toplantıda ABD, Japonya ve İsviçre gözlemci olarak bulunuyor.
Güneydoğu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor.
Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı. Denizdeki göçmenlere de bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarca insani yardım sağlanıyor.