NATO Genel Sekreteri, "Rusya'ya çağrıda bulunmak istiyoruz. Doğu Ukrayna'nın istikrarının kasıtlı bir şekilde bozulmasının durması, ayrılıkçılara verdiği desteği sonlandırması ve Ukrayna'dan sınırlarından kuvvetlerini ve teçhizatını çekmesi, siyasi bir çözüme yönelik adım atması. Aynı zamanda Ukrayna'nın reform ve uzlaşma noktasında attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
Antalya'da devam eden, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde düzenlenen toplantıda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'daki gelişmeler hakkında bilgi verdi.
NATO'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğini kararlı bir şekilde sürdürdüğünün altını çizen Stoltenberg, "Ukrayna'nın kendi geleceğini tayin etme hakkına saygı göstermektedir. Bu dışarıdan müdahale olmaksızın gerçekleşmelidir. Rusya'nın saldırgan eylemlerini kınıyoruz ve Rusya'nın uluslararası hukuka tam olarak uyma konusunda çağrıda bulunuyoruz. Rusya'nın Kırım'ı ilhakı yasa dışıdır, gayri meşrudur. Bunu tanımadık, tanımayacağız. Rusya'nın Kırım'da devam eden geniş kapsamlı askeri varlığını kınıyoruz. Kırım'da nükleer silahların ve yeni sistemlerin konumlandırılması konusunda da derin bir endişe duyuyoruz. Rusya'nın Karadeniz bölgesinde askeri varlığını arttırma konusunda endişe duyuyoruz. Bu bölgenin istikrarını tehdit etmektedir. Minsk Antlaşmaları Doğu Ukrayna'daki ihtilafın diplomatik ve diyalog yoluyla çözülmesi için en iyi fırsatı oluşturmaktadır" dedi.
Ateşkes ihlallerinde bir artış yaşandığını kaydeden Stoltenberg, "Bu ayrılıkçılar tarafından gerçekleştiriliyor. Rusya'nın onlara devam eden desteği ve AGİT gözlemcilerinin çalışmalarının engellenmesi bizi endişelendiriyor. Bütün bunlar Minsk Anlaşmalarının ihlali anlamına gelmektedir. Tarafların bu anlaşmaların tam olarak uygulanması noktasında sorumluğu vardır. Rusya da bu açıdan önemli bir sorumluluğa sahiptir. Rusya'ya çağrıda bulunmak istiyoruz. Doğu Ukrayna'nın istikrarının kasıtlı bir şekilde bozulmasının durması, ayrılıkçılara verdiği desteği sonlandırması ve Ukrayna'dan sınırlarından kuvvetlerini ve teçhizatını çekmesi, siyasi bir çözüme yönelik adım atması. Aynı zamanda Ukrayna'nın reform ve uzlaşma noktasında attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Müreffeh ve demokratik bir gelecek sağlamanın yolu reformlardan geçmektedir. Ukrayna'nın devam eden çabalarını destekliyoruz. Ukrayna'nın kendi savunma gücünü arttırması içinde işbirliği yapmaya devam ediyoruz.Lojistik, siber savunma ve yaralı askerlerin rehabilitasyonu konusunda Ukrayna'ya verdiğimiz desteği arttırdık. Kiev'deki ofisi güçlendirdik. Ukrayna hükümeti ve Savunma Bakanlığı'na danışmanlar gönderdik. Ukrayna bu sonbaharda NATO liderliğinde afetle mücadeleye yönelik bir tatbikat düzenleyecektir. Ortaklığımız güçlü şekilde devam etmekte ve gücünü giderek arttırmaktadır" açıklamasını yaptı.
NATO'DAN UKRAYNA'YA TAM DESTEK
"Ukrayna'ya ne gibi destekler verilecek?" şeklindeki soruya ise Stoltenberg, "Siber savunmayla alakalı, yaralı askerlerin rehabilitasyonunu sağlıyoruz. NATO askeri danışman sayısını arttırdık, destek veriyorlar. NATO önderliğinde bir tatbikat olacak. Ukrayna'ya güçlü bir siyasi desteği var NATO'nun bunu da devam ettirecek. NATO ülkelerinin başkentlerinden Ukrayna'ya ziyaretler gerçekleştiriliyor. Çeşitli ülkeler var ki daha da fazla yardım sağlıyorlar. İkili destekler artmaya başladı. Kısmen askeri eğitim faaliyetleri bunlar. ABD'nin, Birleşik Krallık'ın sağladığı eğitimler. NATO müttefiklerinin askeri olmayan destekleri de var. Siyasi uygulamalı ve ikili desteklerden oluşan bir paket de var" diye cevap verdi.
"MİNSK ANLAŞMASI UYGULANMALI"
"Ateşkes ihlalleri konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise Stoltenberg, şu cevabı verdi: "Minsk anlaşmaları tam olarak uygulanıyor. Bütün taraflarca ateşkese saygı demektir. Ağır silahların çekilmesidir. AGİT gözlemcilerinin tam erişiminde olması gerekiyor. Gözlemciler olarak ateşkesin uygulanıp uygulanmadığını denetleyebilsinler. Minsk anlaşmalarının siyasi boyutunun da tam olarak uygulanması gerekiyor. Özel bir statünün olması burada seçimlerin olması demek bu. Bu da Minsk anlaşmasının bütün boyutlarının uygulanması demek. Minsk anlaşmaları tek mümkün olan yöntemdir. Doğu Ukrayna'da barışa dayalı bir çözümün uygulanması için. Tam olarak uygulanmasını desteklemeyi sürdürüyoruz."
"SOĞUK SAVAŞ DEĞİL"
Stoltenberg, Rusya ile NATO arasındaki durumun soğuk savaş olarak algılanmasının yanlış olduğunu dile getiren Stoltenberg, "Doğru bir niteleme olmaz. Aynı durum içinde değiliz. O zaman ideolojik olarak bir mücadele vardı. İki blok vardı. Bütün dünyayı etkiledi o bakımdan net fark var. Net farklar var. Stratejik bir ortaklık içinde değiliz. Soğuk savaş gibi durumun içinde de değiliz. Komşularımızla da bir arada çalışıyoruz. Kararlı şekilde yanıt veriyoruz. Her şey savunmaya yöneliktir" diye konuştu.
"ANTLAŞMALARI TANIMIYORUZ"
"Gürcistan'da nasıl bir mesaj verdiniz?" sorusu üzerine de Stoltenberg, "Gürcistan'da eğitim merkezi kurulması ve egemenliğinin bütünlüğünün korunması var bu pakette. Hiçbir şekilde Rusya ile aradaki yapılan anlaşmaları tanımıyoruz. Gürcistan önemli bir ortaktır. Yakın işbirliğimizi devam ettireceğiz" diye cevap verdi.
NATO Genel Sekreteri’nden Rusya’ya çağrı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'ya çağrıda bulundu.
10 Yıl Önce Güncellendi
2015-05-13 19:52:16
SON VİDEO HABER
Haber Ara