Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

NATO Genel Sekreteri: Sizi kendi hükümetinizden korumak için bombaladık

Belgrad Üniversitesi'nde öğrencilerin NATO'nun 1999'da Sırbistan'a düzenlediği bombardımanla ilgili eleştirel sorularıyla karşılaşan Stoltenberg, ''Siz yanlış hatırlıyorsunuz, biz sizi kendi hükümetinizden korumak için bombaladık'' mesajını verdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-08 16:34:31

NATO Genel Sekreteri: Sizi kendi hükümetinizden korumak için bombaladık

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 1999'da eski Yugoslavya'dan geri kalanlara karşı yürüttüğü hava harekatının da etkisiyle ittifakın olumsuz algılandığı ülkeler arasında yer alan Sırbistan'ı ziyaret etti.

Sırbistan İçişleri Bakanlığı ile NATO Avrupa Koordinasyon Merkezi'nin işbirliğinde düzenlenen, Türkiye dahil 38 ülkenin katıldığı Sırbistan 2018 — Acil Durumlarda Müdahale Tatbikatı'nı izlemeye giden Stoltenberg, ilk durağı Belgrad Üniversitesi'nde öğrencilerle soru-cevap seansına girdi. Ve tabii 1999 hava harekatı ile sonucunda Kosova'nın ayrılıp bağımsızlığını kazanması hakkında sorularla karşılaştı.

Sırbistan'da çoğu kişinin 19 yıl önceki NATO bombardımanını yanlış hatırladığını savunan Stoltenberg, "Harekat aslında tam tamına Sırbistan halkını kendi hükümetinden korumak için yapılmıştır" dedi.

'MİLOŞEVİÇ'İ DURDURMAK İÇİN'

''Şunu vurgulamak istiyorum, biz bunu sivilleri korumak ve Slobodan Miloşeviç rejimini durdurmak için yaptık'' diye konuşan Genel Sekreter, "NATO'nun Sırbistan'da tartışmalı bir konu olduğunu anlıyorum. 1999'da yaşananlar acı vericiydi, ancak NATO'nun o dönem yaptıkları asla sivillere yönelik değildi. Rejime yönelikti'' diye ekledi.

'NATO ÜYESİ OLMAK İSTEMEMENİZİ SAYGIYLA KARŞILIYORUZ'

Artık ititfak ile Belgrad'ın geleceğe bakmasının zamanının geldiğini, aralarında mükemmel bir ilişki olduğunu iddia eden Stoltenberg, bununla birlikte ittifakın Belgrad'ın askeri tarafsızlık ilkesini ve NATO üyesi olmama kararını saygıyla karşıladığını dile getirdi.

"Ama NATO Sırbistan'ın ortağı olmasını istiyor'' diye ekleyen Stoltenberg, NATO'nun Belgrad ile Kosova arasında diyaloğu desteklediğini, bunu sadece diplomatik yolla değil, aynı zamanda Kosova'da konuşlu NATO liderliğindeki uluslararası barış gücü KFOR'la da yaptığını söyledi.

FÜZELER HALA KANSER SAÇIYOR

Mart 1999'da NATO'nun BM Güvenlik Konsey'nin onayı olmaksızın eski Yugoslavya'ya düzenlediği hava saldırılarında 528 sivil ölürken altyapı yerle yeksan edilmişti. İttifakın 10-15 ton seyreltilmiş uranyum içeren füzeler atmış olması bugün hala kansere yol açan büyük bir çevre sorunu oluşturuyor. Bu yüzden Sırplar NATO'ya dava da açtı. Uluslararası avukat ekibine göre NATO füzeleri yüzünden Sırbistan'da her yıl  33 bin kişi hastalanıyor.

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara