Gün içerisinde Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bu ülkenin Başbakanı Zoran Zaev ile bir araya gelen Stoltenberg, iki ülke arasındaki isim sorununa yönelik anlaşmaya ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere Atina'ya geçti.
Stoltenberg ve Çipras, Başbakanlık binasında basına kapalı çalışma yemeğinde bir araya geldi.
Görüşmeye ilişkin bir açıklama yapılmadı.
Stoltenberg, Üsküp'teki açıklamasında, Makedonya'nın isim sorununa ilişkin referandumda tarihi bir fırsatı oylayacağını belirterek, NATO'nun Makedonya'yı 30'uncu üyesi olarak kabul etmeye hazır olduğunu ifade etmişti.
TARİHİ ANLAŞMA 17 HAZİRAN'DA İMZALANDI
Yunanistan ile Makedonya arasında uzun yıllardır yaşanan "isim sorununun" çözümüne ilişkin, ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşma 17 Haziran'da imzalanmıştı.
Anlaşmanın Makedonya Meclisinden geçmesinin ardından Makedon halkı referandum için 30 Eylül'de sandık başına gidecek.
İSİM SORUNU
Başta Türkiye olmak üzere birçok devlet, Makedonya'yı anayasal adı olan "Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle tanırken, Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.
Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO'ya üye olamıyor.
Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)" adıyla üyeliğe kabul edilmişti.