'NATO üyeliği Bosna Hersek'e güvenlik getirecek'
Bosna Hersek Karargahı Komutanı ve Üst Düzey Askeri Temsilcisi Tuğgeneral Wilz, 'Bosna Hersek'in NATO üyeliği, güvenlik, istikrar, ekonomik gelişim ve sürekli profesyonel asker gücü getirecek' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2016-04-02 12:52:21

Güncelleme Tarihi: 2016-04-02 12:52:21

AA'nın haberine göre, NATO Bosna Hersek Karargahı Komutanı ve Üst Düzey Askeri Temsilcisi Tuğgeneral Giselle Wilz, NATO üyeliğinin Bosna Hersek'e güvenlik ve istikrar getireceğini söyledi.

NATO'nun Saraybosna'daki karargahında görev yapan ilk kadın komutan olan Wilz, AA muhabirine, Bosna Hersek'in NATO üyelik süreci ve Balkanlar'daki güvenlik konuları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bosna Hersek'in NATO'ya üye olmasının önemine işaret eden Wilz, "Bosna Hersek'in NATO üyeliği, diğer üyelere olduğu gibi ülkeye ulusal ve bölgesel güvenlik, istikrar, ekonomik gelişim ve sürekli profesyonel asker gücü getirecektir. Günümüzde yaşanan güvenlikle ilgili meseleler göz önüne alındığında NATO üyeliği son derece önemli." ifadesini kullandı.

Wilz, 2015 yılının sonunda Bosna'daki savaşı sonlandıran Dayton Antlaşması'nın 20. yılının dolduğunu ve NATO'nun bu antlaşmadan sonra 60 bin askerle Bosna Hersek'te hazır bulunduğunu anımsatarak, "NATO çözümün bir parçasıdır. NATO, bugün aynı zamanda Bosna Hersek otoritelerine NATO için yaptıkları taahhütlere uluşması için tavsiyeler veriyor ve yardımcı oluyor. Ülke olarak 20 yıllık bu süreçte uzun bir yol kat ettiler." şeklinde konuştu.

"İşbirliğimiz, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri müdahalesinden sonra askıya alındı"

Rusya'nın Balkan ülkeleri üzerindeki etkisini de değerlendiren Wilz, NATO'nun yirmi yıl kadar ortak çıkar doğrultusunda Rusya ile ortaklığı geliştirmeyi ve devam ettirmeyi denediğini ancak bu işbirliğinin Rusya'nın Ukrayna'daki askeri müdahalesinden sonra askıya alındığını aktardı.

Wliz, her şeye rağmen Rusya ile NATO arasındaki işbirliği ve diyaloğun "politik düzeyde" hala devam ettiğini söyleyerek, "Güvenlikte ortak çıkar diye bir şey söz konusudur. Sanırım, bu ortak çıkarı biz Rusya'nın dahi Balkanlar'a dahil olması olarak görüyoruz. Hepimizin paylaştığı bir ortak çıkarın olduğunu her gün gazetelerde okuyoruz." diye konuştu.

Aynı tehditin herkesi etkilediğini belirten Wilz, "Brüksel'den, Amerika'dan ya da Türkiye'den olalım bu hepimizi etkiliyor. Son dört aydır Türkiye'de yaşananlara ve Brüksel'de yaşananlara şahit oluyoruz. Aynı tehditler burada da var. Güvenliğin ve istikrarın olması önemli diye düşünüyorum. Buradaki tüm ülkelerin bölge içindeki güvenliğe katkıda bulunmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.