NATO'nun 70. kuruluş yıldönümünde örgüt için bölünmeler nedeniyle istikrarsızlaşma riski olduğuna dikkat çeken Rasmussen, ABD Başkanı Donald Trump'ın diğer ülkeleri bütçelerinden savunma harcamalarına NATO şartı olan yüzde 2'den az pay ayırmakla suçlayabileceğini; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un daha önce kullandığı "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" gibi ifadelerle yeni tartışmalara yol açabileceğini; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise NATO'nun birliğini test etmeyi sürdürebileceğini söyledi.
Rasmussen'e göre üç ihtimal de NATO Zirvesini altüst edebilir.
FINANCIAL TIMES: NATO ORTAK AMACINI YENİDEN ORTAYA KOYMALI
Financial Times da zirveye ayırdığı başyazısında "NATO ortak amacını yeniden ortaya koymalı" başlığını kullandı.
Örgütün geleceğine dair meşru kaygılar olduğunu belirten gazete, 29 müttefikin birbirine güvenilir dostlar olarak davranması ve karşılaştıkları tehditleri ortak bir şekilde algılaması gerektiğini söyledi.
AVRUPA İÇERİSİNDEKİ GERİLİME DİKKAT ÇEKİLDİ
Son haftalarda NATO üyeleri arasındaki güven kırılmasının belirgin hale geldiğini aktaran FT, başyazısına şöyle devam etti:
Artık Avrupalı liderler de NATO'yu eleştirenler korosuna katılıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron NATO için 'beyin ölümü gerçekleşti' diyerek müttefiklerini şoka soktu. Ayrıca ittifakın Rusya'yı düşman olarak görmemesi gerektiğini ima etti - bu Polonya ve Baltık ülkeleri için hoş olmayan bir süprizdi.
Angela Merkel ise Macron'u bu sözleri nedeniyle payladı. Türkiye'nin dışişleri bakanı bir adım daha ileri giderek, Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunu eleştirmesi nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı'nı 'terör"
"TÜRKİYE NATO'NUN DAYANIŞMASINA BİR TEHDİT"
"Ama Türkiye NATO dayanışmasına, Macron'un dikkatsiz açıklamalarından daha büyük bir tehdit oluşturuyor. Ankara'nın Suriye'de tek taraflı askeri operasyon kararı müttefikler arasında karşılıklı danışma konusunda temel soru işaretleri oluşturdu - özellikle de Türkiye'nin teorik olarak NATO'nun ortak savunma maddesini tetikleme potansiyeli nedeniyle.
Türkiye, Rusya'dan bir hava savunma sistemi aldı ve test etmeye başladı. Bu sıra dışı karar Türkiye'nin Amerikan savaş uçağı satın alma planının sorgulanmasına yol açtı."
"TÜRKİYE'Yİ İTTİFAKTAN ATMAK DÜŞMANLARIN İŞİNE GELİR"
"Erdoğan hükümetinin davranışları artık o kadar dengesiz bir hal aldı ki bazıları ülkenin NATO'dan atılması gerektiğini söylemeye başladı. Ancak Türkiye'yi Batı ittifakından atmak Batı'nın düşmanlarının işine gelir. Özellikle Rusya, bir süredir NATO'yu bölme ve Türkiye'yi kendi yörüngesine çekmeye çalışıyor."
"NATO, ERDOĞAN'A SERT MESAJ VERSİN" ÇAĞRISI
"NATO müttefikleri için iyi bir seçenek, bu haftaki zirveyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert ve birleşmiş bir mesaj vermek, ona dayanışmanın iki taraflı olduğunu hatırlatmak olur.
Türkiye müttefiklerine danışmadan geniş kapsamlı kararlar alırsa NATO'nun otomatik savunmasını göreve çağırmayı da bekleyemez.
Müttefiklerin çıkarlarına ve hassasiyetlerine saygı prensibi Fransa ve ABD'nin devlet başkanları için de geçerli."
DAILY TELEGRAPH: RUSYA İLE YENİDEN İLİŞKİ KURULMALI
Daily Telegraph gazetesi ise İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'in "NATO Rusya'yla yeniden ilişki kurmalı" sözlerine yer verdi.
Corbyn Pazar günü yaptığı konuşmada NATO'nun Rusya ile çatışmalarını azaltıp iklim krizine ve küresel eşitsizliğe odaklanması gerektiğini söyledi.
Corbyn, İşçi Partisi'nin iktidara gelmesinin ardından müttefik ülkelerin nükleer silahlardan arınması için aktif olarak çalışacağını belirtti.