Dolar

34,5666

Euro

36,2511

Altın

2.973,01

Bist

9.640,38

Netanyahu hükümeti zorda; Demir Kubbe, direniş roketleri karşısında aciz duruma düştü

İsrail’in ‘aşılamaz’ denilen füze savunma sistemi Demir Kubbe’nin, Gazze’den atılan direniş roketlerini engelleyememesi, İsrail’de tepkilere yol açtı. İsrail eski Askeri İstihbarat Araştırma Dairesi Başkanı Yaakov Amidror, “İsrail’in koruma sisteminde kritik bir boşluk var” diyerek, Netanyahu hükümetini uyardı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-05 18:29:47

Netanyahu hükümeti zorda; Demir Kubbe, direniş roketleri karşısında aciz duruma düştü

buyuk_11

İşgal devleti İsrail, dünyanın en gelişmiş-öldürücü silahlarına rağmen bir avuç Gazzeli direnişçinin roket saldırıları karşısında aciz kaldı. İsrail'in, ‘aşılamaz' denilen füze savunma sistemi 'Demir Kubbe'nin, Gazze'den atılan roketleri engelleyememesine tepkiler artıyor. İsraillilerin, en çok sorduğu soruların başında ise ,“Demir Kubbe, neden bu ölümcül roket saldırılarını durdurmuyor?” geliyor.

İsrail eski Askeri İstihbarat Araştırma Dairesi Başkanı Yaakov Amidror ise, “İsrail'in koruma sisteminde kritik bir boşluğu var” diyerek, Netanyahu hükümetini uyardı.

roketler

“BİRDEN FAZLA YERDEN ATILAN ROKETLERE MÜDAHALE EDECEK ZAMAN YOK”

The Jerusalem Post gazetesine konuşan Amidor, birden fazla yerden atılan roketlere karşı, Demir Kubbe'nin müdahale edecek zamanının olmadığını belirterek, “Buradaki zorluk, Kibbutz Yad Mordechai'nin (İsrail'e özel, içinde özel mülkiyetin olmadığı komün hayatının sürdürüldüğü tarım alanı) yakınındaki araca vuran rokette olduğu gibi, sistem açısından, insansız açık alanda bu tür roketleri engelleyemiyoruz” dedi.

“ROKETLER MURSİ DÖNEMİNDE
GAZZE'YE SOKULDU”

Amidror, Gazze'den ateşlenen roketlerin Sisi'nin askeri darbe ile devirdiği Müslüman Kardeşler lideri Mursi döneminde Gazze Şeridi'ne kaçırıldığını ya da, Gazze'de üretildiğini öne sürdü.

Amidror, Mısır'da Mursi iktidarının değişmeden önce, gayri resmi olarak direniş gruplarının bu roketleri üretmek için gerekli tüm imkanları sunduğunu, roketlerin parasını da İran tarafından ödendiğini ileri sürdü.
Amidror, “İslami Cihad, bir günde bu kadar çok roket fırlatmayı nasıl başarabilir?” diyerek şaşkınlığını da gizleyemedi.

İsrail ordusu, dün Gazze'den '150'den fazla roket fırlatıldığını' söyleyip karşılık olarak Filistin topraklarına hava ve tank saldırısı başlatmıştı.

buyuk2_7

ABD'NİN FİNANSMAN DESTEĞİYLE
GELİŞTİRİLEN DEMİR KUBBE'İN
ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

İsrail'in tartışmalı füze savunma sistemi Demir Kubbe'nin temelleri 2000'lerin başında Hizbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bir dönemde atıldı.
Birinci İntifada'da taş ve molotof kokteyli kullanan Filistinli direnişçiler, İkinci İntifada'da İsrail'in hava saldırılarına yanıt vermek için roketler kullandı.

2000-2005 yılları arasında devam eden İkinci İntifada sırasında Filistin tarafından gelen binlerce Kassam roketi, İsrail yönetimini kısa menzilli bir savunma sistemi geliştirmeye yönetti.
Çelik borulardan üretilmiş el yapımı Kassam roketleri büyük bir psikolojik etkiye yol açtı.

ABD'nin finansman desteğiyle yürütülen projede ilk test atışı 2008 yılında gerçekleştirildi. 2011 yılında hizmete girdi.
İsrail Savunma Bakanlığı bünyesindeki Rafael şirketince üretilen Demir Kubbe asgari 4, azami 70 kilometre menzile sahip.

"Demir Kubbe" adı verilen kısa menzilli sistem, radar ve kameralarla çalışıyor, roket ve top mermilerini fırlatışından birkaç saniye içinde tespit ve imha ediyor.
Obama döneminde açıklanan belgelere göre, savunma sisteminin maliyetinin 1,3 milyar dolarlık kısmının ABD tarafından karşılandığı biliniyor. ABD bütçesinde yüzlerce milyon dolarlık ödenek ayrılmış durumda.

Demir Kubbe sistemi 3 metre uzunluğunda ve 16 santimetre çapındaki katı yakıtlı "Tamir" füzelerini kullanıyor.

"Iron Dome" bataryası radar, komuta - kontrol merkezi ve her biri 20 adet Tamir füzeli 3 fırlatma rampasından oluşuyor.

Üretici Raytheon'un verilerine göre İsrail'de toplam 10'dan fazla Demir Kubbe bataryası bulunuyor.
Toplamda 600 ile 800 füzenin fırlatmaya hazır tutulduğu ifade ediliyor. Üreticisi Demir Kubbe'nin 10 füzeden 8'ini imha edebildiğini belirtiyor.

Ancak geçen süre zarfında Filistinliler de roketlerini geliştirdi. Çelik borulardan üretilen Kassam roketlerinin yerini yüksek patlayıcılı savaş başlıkları taşıyan güdümlü füzeler aldı.

Grad füzelerinin çevresine yerleştirilen Kassam füzelerinin, İsrail savunma sisteminin sınırlarını zorladığı ifade ediliyor.

Tek bir Tamir füzesinin maliyeti 40 bin dolar. Bu sebeple Demir Kubbe dünyanın işletimi en pahalı hava savunma sistemleri arasında yer alıyor.

İsrail ise füze sisteminin maliyetinin düşürülmesi için çalışıyor.

 

SON VİDEO HABER

10 ayda 7 bin kilometre yol yürüyen Japon gezgin Hakkari'ye ulaştı

Haber Ara