New York Times: Cezayir ve Sudan'daki göstericiler, tiranlara mesafeli
Amerikan New York Times gazetesi, başta Cezayir ve Sudan’daki rejim karşıtı gösterilerin bölgedeki diktatörleri korkuttuğunu öne sürdü. Gazete, göstericilerin Mısır’da yaşanan birinci Arap Baharı’ndan ders aldığını ve işbaşındaki ordu destekli yönetime mesafeli durduğunu yazdı.

Oluşturma Tarihi: 2019-04-10 15:47:44

Güncelleme Tarihi: 2019-04-10 15:47:44

Arap Baharın'nın 2011 yılındaki değişim umutlarını söndürdükten sonra, Sudan ve Cezayir'de bu baharın yenilendiğini, bu seferki mesajının ise, ‘istikrarı sağlamak için zorbalara güvenmeyin' dediğini doğruladı.

Özellikle Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika'nın istifa etmesinin ardından, protestocuların Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in sarayını kuşatması, değişim ihtimali hakkında yeni sorular ortaya koyuyor.
Mısır devrimi sırasında Tahrir Meydanı'nında Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı yaşanan olayları hatırlamak gerekiyor.

'HAFTER YENİ TİRANLIK PEŞİNDE'

Öte yandan, Libyalı General Halife Hafter'in Trablus'u kontrol etme girişimi; Mısır, Bahreyn, Suriye ve Yemen'deki Arap ayaklanmaların talihsiz sonuçlarını gösteren 'tiranlık kuralı'nı yeniden kurmaya çalıştığını gösteriyor.
2011'deki Mısır devriminin liderlerinden biri olan İslam Lütfi ise, Kuzey Afrika ülkelerinde gösterilerin patlak vermesinin, Arap Baharı'nın, sonuçlarındaki acı anlaşmazlığa rağmen, tiranların yenilenebileceğini doğruladığını söylüyor.
Bölge genelindeki otoriter hükümetler, halk devrimlerinin zararlı olduğunu hatırlatmaya çalıştılar; ancak Cezayir ve Sudan'daki rejim karşıtları, yerleşik diktatörlere karşı şiddet içermeyen, barışçıl gösterilerle yeni bir ‘Arap Baharı' üretmeye çalışıyorlar.
Sudanlı bir eylemci ve düşünür olan Amjad Farid, bugün olanların 2011 Arap Baharı devrimlerinden ilham aldığını söyledi.
Farid, 2011'deki Arap Baharı'nın ortaya çıkmasına yol açan temel sorunların devam ettiğini belirterek, çok sayıda gencin kapalı ekonomi, yolsuzluk dahil olmak üzere otokratik hükümetlerin uygulamalarından rahatsız olduklarını dile getirdi.

OTORİTER LİDERLERE DESTEK BÖLGEDEKİ HUZURSUZLUĞU ARTIRIYOR

Başkan Trump, dün Mısır Devlet Başkanı Sisi'ye ev sahipliği yaparken; birçok gözlemci, bölgedeki yeni huzursuzluğun bu tür otoriter müttefikleri benimseme ve desteklemensinden kaynaklandığını öne sürdü.
64 yaşındaki Sisi, demokratik yollardan seçilmiş Muhammed Mursi'yi kanlı bir darbe ile devirerek 2013'te iktidara geldi. 2034 yılına kadar iktidarda kalmasını sağlayacak anayasa değişikliği için Washington'da destek arayışını sürdürüyor.
Eski Cumhurbaşkanı Barack Obama'nın, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu eski Beyaz Saray koordinatörü Philip Gordon, Cezayir ve Sudan gibi ülkelerdeki huzursuzluğun, Sisi gibi diktatörlerin işbaşında kalması ile giderilmemeyeceğini söyledi.
Sudan ve Cezayir'deki protestocuların düzenleyicileri, her iki ülkedeki askeri komutanların Mısır'daki meslektaşları tarafından kullanılan yöntemleri kullandığını doğruladı.
Sudan ve Cezayir'deki protestolar, Mısır'daki Sisi rejiminin korkularını artırıyor gibi görünmekte. Mısır medyasında, Libya'daki General Halife Hafer'in güçlerinin ilerleyişine övgüde bulunurken; Cezayir ve Sudan'daki hükümet karşıtı yaygın protestoları da görmezden geldi.