3.000'den fazla polis dün Almanya'da "şafak baskınları" düzenleyerek Prens Heinrich XIII olarak anılan 71 yaşındaki aristokratın liderliğindeki ağın üyesi olduğundan şüphelenilen 19 kişiyi tutukladı.
Yakalanan kişiler, darbe planına destek kazanmak umuduyla hem Rusya hem de Almanya'daki Rus temsilcilerle temasa geçmekle suçlanıyor.
Alman savcılığından yapılan bir medya açıklamasına göre grup, "sözde Reichsbürger ve QAnon ideolojilerinin anlatılarından oluşan" komplo teorilerine katılıyor.
Reichsbürger hareketi, modern Alman devletinin meşruiyetini reddediyor ve Almanya'nın II. Dünya Savaşı öncesindeki sınırlarına göre var olması gerektiğinde ısrar ediyor.
Savcılar, Kasım 2021'de harekete geçtiği belirtilen grubun "Almanya'nın şu anda sözde 'derin devlet' üyeleri tarafından yönetildiğine kesin olarak ikna olduğunu" söyledi.
Grup, kurtuluşun, ABD'nin yanı sıra Rusya'yı da içeren "hükümetler, istihbarat servisleri ve farklı devletlerin ordularından oluşan gizli bir topluluktan" oluşan "ittifak"ın mevcut duruma müdahalesi ile gerçekleşeceğine inanıyor.
TUTUKLULAR ARASINDA RUS KADIN DA VAR
Almanya'daki darbe planında yeni devlet düzenini müzakere etmek için geçici bir askeri hükümet hazırlığı içinde olunduğu ve bu müzakerelerin ana başlığının Rusya Federasyonu'nun teşkil ettiği iddia ediliyor.
Alman savcılar, tutuklananlar arasında Almanya'nın katı gizlilik yasaları gereği adının yalnızca Vitalia B olarak verildiği bir Rus kadının da olduğunu söyledi.
Rus kadının, darbeci yapı ile Rus yetkililer arasında temas kurma girişimlerini kolaylaştırma şüphesiyle gözaltına alındığı ileri sürüldü.
Newsweek'e konuşan Londra merkezli bir düşünce kuruluşu olan Stratejik Diyalog Enstitüsü'nün (ISD) politika ve araştırma üst düzey yöneticisi Jakob Guhl, Almanya'daki neo-Naziler ve diğer geleneksel aşırı sağın, Rusya'ya verdikleri destek konusunda ikiye bölünmüş durumda olduklarını belirtti.
Guhl, "Fakat Reichsbürger ve QAnon gibi komplo teorisi yanlıları arasında, Rusya yanlısı daha çok, bu nedenle özellikle bu grubun parçası olan kişilerin Moskova'ya sempati duymaları o kadar da garip değil" dedi.
AfD BAĞLANTISI
Grup arasında Alman parlamentosunun eski bir üyesi de var. Birgit Malsack-Winkemann, 2021 yılına kadar aşırı sağcı Almanya için Alternatif'in (AfD) milletvekili olarak görev yaptı.
Guhl, AfD içinde Vladimir Putin'i "liberalizme karşı güçlü duran bir Hıristiyan geleneksel hükümdar olarak" destekleyen kanatlar olduğunu söyledi, ancak parti içinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik görüşler bölünmüş durumda. AfD'nin eş başkanları Tino Chrupalla ve Alice Weidel ise darbe planını kınadılar.
RUSYA İDDİALARI REDDETTİ
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, tutuklamaların "Almanya'nın iç sorunu" olduğunu belirterek, "Hiçbir şekilde Rusya'nın müdahalesinin tartışılamayacağını" söyledi.
Bu arada, Berlin'deki Rusya Büyükelçiliği, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, Almanya'daki aşırı sağcı terör gruplarıyla bağlantıları olduğu iddiasını yalanladı.
Alman savcılığının bir sözcüsü ise Newsweek'e yaptığı açıklamada dünkü savcılık açıklamasına atıfta bulunarak "size daha fazla bilgi sağlayamayız" dediği kaydedildi.
Newsweek