Dolar

34,1599

Euro

38,0365

Altın

2.886,48

Bist

9.887,75

Ölümsüz kabul edilen canlının kanser bulaştırdığı ortaya çıktı

Doğada ölümsüz olarak kabul edilen hidra adı verilen denizanası benzeri canlılar, aşırı beslendiklerinde tümör geliştirebiliyor ve bu tümörler, klonları aracılığıyla sonraki nesillere bulaşabiliyor. Yeni bir araştırma, bulaşıcı kanser türlerine dair yeni veriler ortaya koydu.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-23 16:54:25

Ölümsüz kabul edilen canlının kanser bulaştırdığı ortaya çıktı

Çok hücreli canlılar için tümörler kaçınılmaz bir risk olsa da, bireyler arasında bulaşabilen kanser türleri oldukça nadir.

Bu tür kanserlerin en bilinen örnekleri Tasmanya canavarlarını etkileyen iki tür kanser, köpeklerde görülen bir başka örnek ve midye gibi kabuklu canlılarda gözlemlenen 11 vakadan oluşuyor.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) evrimsel ekolog Sophie Tissot ve ekibi, bulaşıcı kanserlerin kökenini araştırmak için farklı bir yol izledi.

vir-2281315_1

Araştırmacılar, hidra adı verilen tatlı su canlısında tümörlerin laboratuvar ortamında aşırı beslenme sonucu nasıl geliştiğini ve nesilden nesile nasıl aktarıldığını gözlemlediler.

Bulaşıcı kanserin izleri

Tatlı sularda yaşayan ve denizanası ile deniz şakayıklarına akraba olan Hydra oligactis, "ölümsüz" olarak kabul ediliyor.

Kendi kendine üreyen bu canlı, kendi kopyalarını üreterek çoğalıyor. Araştırma, tümör gelişimine ve bu tümörlerin sonraki nesillere nasıl geçtiğine dair yeni bulgular ortaya koydu.

Araştırmada, aşırı beslenme koşullarında tümör gelişimi gösteren 50 hidra incelendi.

Araştırmacılar, bu canlıları beş nesil boyunca izleyerek tümörlerin kalıtımsal olarak nasıl aktarıldığını gözlemledi.

ken-inaturalist-brownhydra-budding

Tümörsüz hidraların torunlarına kıyasla, tümörlü hidraların torunlarında dört kat daha fazla tümör geliştiği belirlendi.

Ekosistemler için tehlike olabilir

Tissot ve ekibi, bu bulguların bulaşıcı kanserlerin yayılmasına neden olabilecek çevresel koşulların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Özellikle insan faaliyetlerinin ekosistemleri bozduğu durumlarda, bulaşıcı kanserlerin yayılmasını kolaylaştırabilecek koşulların ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Araştırmanın sonuçları Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlandı.

SciencealertTRTHaber

SON VİDEO HABER

Kız kardeşler, kendilerine içki almayan çobanı dövdü

Haber Ara