Kazandığı burs sonrası iki yıl önce Gazze'den ailesini geride bırakarak ayrılan Rawan, yaklaşık 160 bin nüfuslu üniversite şehri Oxford'daki İsa Koleji'nde dil bilimi ve İtalyanca eğitimi alıyor.
Gazzeli 5 çocuklu bir ailenin kızı olan 22 yaşındaki Rawan, eğitim aldığı Oxford Üniversitesi İsa Koleji'nin tarihi binasının bahçesinde başarı hikayesini anlattı. Gazze İslam Üniversitesi'nde okurken, üniversitenin duyurduğu bir bursla Oxford Üniversitesi'ne başvuran Rawan, Oxford'a kabul belgesi kendisine ulaştığında gözlerine inanamadığını ve mektubu birkaç kez okuduğunu söyledi.
"Ne zaman çıkıp ne zaman girebileceğinizi bilmediğiniz bir yer"
Ailesinin de çok mutlu olduğunu ve ağladığını ifade eden Rawan, "Özellikle de ne zaman çıkıp, ne zaman girebileceğinizi bilmediğiniz bir yerde yaşıyorsanız, birbirinizi ne zaman bir daha göreceğinizi bilmiyorsunuz. Bu nedenle Gazze'den ayrılırken beni bir daha görememekten çok endişe duydular" dedi.
Rawan, Oxford'a ilk geldiğinde şehrin ve üniversitenin güzelliğini çok anlayamadığını söyleyerek, "Bu belki de Gazze'de büyümüş olmamla ilgili birşey. Gazze'de hayattan çok fazla beklentiniz olmaması ve herhangi birşeyle ilgili çok fazla heyecanlanmamanız gerektiğini öğreniyorsunuz. Ama sonuçta burada olmaktan çok mutluyum" diye konuştu.
"İngiliz basını yanıltıcı"
Birçok insanın Gazze'de olup bitenle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını kaydeden Rawan, örneğin Gazze'ye gidip gelmemin ne kadar zor olduğunu birçok kişinin anlamadığını belirtti. Rawan, "Tabii herşeyi bilmelerini beklemiyorum ama özellikle İngiliz basının Gazze konusundaki haberlerde oldukça yanıltıcı olduğunu düşünüyorum" dedi.
Rawan, Oxford Üniversitesi'nde eğitim almaya başladığı 2013 yılından bu yana Gazze'ye gidemiyor ve ailesini göremiyor. İsrail'in Gazze'yi bombaladığı ve 2 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 2014 yılındaki Gazze saldırıları sırasında Batı Şeria üzerinden Gazze'ye gitmek istediğini kaydeden Rawan, şöyle konuştu:
"Ürdün'den Batı Şeria'ya ordan da Gazze'ye girmek istedim, dolayısıyla İsrail'in iznine ihtiyacım vardı ancak bu izni vermediler. İngiliz Konsolosluğu Gazze'den çıkmama yardım etmişti, geri girmeme yardım etmelerini rica ettim. Denediklerinde İsrailliler 'Gazze'ye girmesine izin verirsek, çıkmasına izin vermeyiz' dediler. Dolayısıyla evime gidemedim. Bu yaz da denedim. Bu sefer İsrail, İngiliz Konsolosluğunun talebine yanıt vermedi. Sonra ben kişisel girişimde de bulundum ama yine yanıt vermediler. Ürdün'de yaklaşık 1 buçuk ay bekledim ancak bir yanıt gelmedi. Sadece internet aracılığıyla ailemle iletişim kuruyorum."
Rawan'ın ailesinden kimse 2014 yılındaki Gazze saldırılarında yaralanmıyor ancak birçok arkadaşı aile üyelerini ve evlerini kaybediyor. Rawan, 2014 saldırılarının Gazze'deki herkesin psikolojisine zarar verdiğini söyledi.