Pakistan'da gerekçeli karar skandalı! 'Pervez Müşerref'in cenazesi 3 gün asılı kalacak'
Pakistan eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'e idam cezası veren özel mahkeme, açıkladığı gerekçeli kararında 'Müşerref idam edilmeden ölürse cenazesi asılarak 3 gün bekletilsin' ifadeleri Pakistan gündemine damga vurdu. Yetkililerden büyük tepki çeken ifade sonrasında hakimin görevden alınması için harekete geçileceği belirtildi.

Oluşturma Tarihi: 2019-12-20 00:26:54

Güncelleme Tarihi: 2019-12-20 00:26:54

Eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'e idam cezası veren özel mahkeme, açıkladığı 169 sayfalık gerekçeli kararda, Müşerref'in 2007'de anayasayı askıya alıp olağanüstü hal ilan etmesinin yasalara aykırı olduğu ve yasal dayanağı bulunmadan kendi Cumhurbaşkanlığı süresini kendi onayıyla uzattığı belirtildi.

"KENDİSİNİ SAVUNMASI İÇİN YETERLİ AMKANI VERDİK"

İdam kararının oy çokluğuyla alındığı ifade edilen kararda, Müşerref'e kendisini savunmak için yeterli imkanın sunulduğu vurgulanarak "Sanık, anayasayı askıya alarak hiçbir yasal dayanağı olmadan kendi görev süresini uzatmıştır" ifadesi kullanıldı.

Kararda, "Sanığın ısrarla mahkemeye çıkmayı reddetmesi, yargılamadan kaçmak istemesi ve geciktirmek istemesi bu suçu işlediğinin işaretidir. Sanık sürekli olarak hastalığı ve güvenliğini öne sürerek mahkemeye çıkamayacağını savunmuştur" değerlendirmesinde bulunuldu.

Söz konusu suçun tek başına işlenemeyeceği kaydedilen kararda, orduda görev alan bazı yetkililerin de Müşerref kadar suçlu olduğu belirtildi.

"CESEDİ MEYDANDA 3 GÜN ASILI KALACAK"

Kararda, vatana ihanet suçunun işlendiğine dair mahkemeye güçlü belgeler sunulduğu belirtilerek "Anayasanın baltalanması, zayıflatılması ve vatana ihanet suçlarının soruşturulması anayasal bir görevdir" ifadeleri kullanıldı.

Yapılan duruşmalar sonucunda Müşerref'in suçlu bulunduğu ve asılarak idam edilmesi gerektiği vurgulanan kararda, "Kolluk kuvvetlerine, kaçak haldeki suçlunun yasaların gerektirdiği şekilde idam edilmesi, canlı halde ülkeye getirilmesi, ölmüşse cenazesinin getirilmesi ve D-Chowk'ta (İslamabad'daki devlet binalarının bulunduğu bölge) 3 gün asılı kalması için direktif veriyoruz" denildi.

Kararda, cezanın emsal teşkil ettiği ve infazın yapılması gerektiği belirtilerek "Varsa suçlunun kaçmasına yardımcı olanların da hakim karşısına çıkarılması adaletin sağlanmasına faydalı olacaktır" değerlendirmesi yapıldı.

Mahkeme, Müşerref'e temyize gitmesi için 30 gün süre verdi.

ADALET BAKANI'NDAN "CENAZE TEŞHİR EDİLSİN" SÖZLERİNE TEPKİ

Pakistan Adalet Bakanı Muhammed Faruk Nasim, eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'i idama mahkum eden özel mahkemenin idam cezasıyla ilgili açıkladığı gerekçeli kararının ardından basın toplantısı düzenleyen Nasim, gerekçeli kararda Seth'in imzasını taşıyan bölümdeki "Müşerref idam edilmeden ölürse cenazesi asılarak 3 gün bekletilsin" bölümüne tepki gösterdi.

"HAKİMİN AKIL SAĞLIĞI YERİN DEĞİL"

Seth'in akıl sağlığının hakimlik yapmaya elverişli olmadığını vurgulayan Nasim, "Bir hakim böyle bir kararı nasıl verir anlamıyorum. Seth, bu kararı vererek akıl sağlığının yerinde olmadığını göstermiştir" dedi.

"KARAR, ANAYASAYA, İNSANLIK ONURUNA ve İSLAM'A AYKIRI"

Anayasa Mahkemesi hakimlerinden Nasim Şah'ın "İslam'da İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi" çalışmasına atıfta bulunan Nasim, Seth'in açıklamasının insan onurunun korunması ilkesine, anayasaya ve İslami kurallara aykırı olduğunu söyledi.

Nasim, Pakistan'daki hiçbir yasada, bir suçlunun ya da cenazesinin asılıp 3 gün bekletilmesi gibi bir madde bulunmadığını da vurguladı.

HAKİMİN GÖREVDEN ALINMASI İÇİN HAREKETE GEÇİLECEK

Anayasa Mahkemesine Seth'i görevden alması için başvuru yapacaklarını belirten Nasim, "Seth bu iş için yetersizdir ve herhangi bir adli ve idari makamda bulunmamalıdır. Hükümet olarak Anayasa Mahkemesine ve Yüksek Yargı Konseyine Seth'in görevden alınması için başvuru yapacağız" ifadelerini kullandı.

HUKUKÇULARDAN TEPKİ GELDİ

Pakistan Başsavcısı Enver Mansur Han, gerekçeli kararın açıklanmasından sonra özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, böyle bir idam yönteminin anayasada olmadığını söyledi.

Gerekçeli kararın idamla ilgili bölümünü yazan Peşaver Yüksek Mahkemesi Hakimi Vakar Ahmed Seth hakkında işlem başlatacağını söyleyen Han, "Akıl sağlığı sorgulanması gereken birisi tarafından istenen bu tarz bir idam anayasaya, insanlığa ve ahlaka aykırıdır. Anayasanın 209'uncu maddesinden yargılanmalıdır. Bunun için gerekli adımları atacağım" diye konuştu.

"KARAR İNTİKAM HİSSİYLE YAZILMIŞ"

Kararın intikam hissiyle alındığını söyleyen Han, "Askerleri, anayasayı korumaya yemin edip anayasaya aykırı hareket eden Müşerref'i desteklemekle suçladı. Kendisi de hem İslam'a hem anayasaya hem de yasalara karşı adımlar atıyor. Bunları yapan birisi hakim olamaz" dedi.

"ATEŞLE OYNAYANLAR YANACAKLARININ FARKINDA DEĞİLLER"

Bilim ve Teknoloji Bakanı Favad Çaudri ise Twitter'dan açıklama yaptı.

Hakimleri "yeterliliği ve bilgisi sorgulanacak kişiler" olmakla suçlayan Çaudri, gerekçeli kararın idamın şekliyle ilgili bölümünü paylaşarak, "Ateşle oynayanlar yanacaklarının farkında değiller. Tarihten ders almadıkları belli" ifadesini kullandı.

PAKİSTAN ORDU SÖZCÜSÜ: İNSANLIĞA, KÜLTÜRÜMÜZE ve DİNE AYKIRI

Pakistan Ordu Sözcüsü Asıf Gafur, düzenlediği basın toplantısında, idam kararının orduda endişe oluşturduğunu, gerekçeli karardaki ifadelerin ise endişeleri doğru çıkardığını ifade etti.

Gerekçeli karardaki "ordunun siyasete karışmamasıyla" ilgili bölümlere de değinen Gafur, "Pakistan ordusu sorumlu bir kurumdur ve tüm askerleri ülkesini korumak için yemin etmiştir" diye konuştu.

Mahkemenin uygulanacak idamın şekline ilişkin açıklamalarına da tepki gösteren Gafur, "Özel mahkemenin gerekçeli kararında kullandığı kelimeler ve idam cezası insanlığa, dine, kültürümüze ve değerlerimize aykırıdır" ifadelerini kullandı.

KARA KUVVETLERİ KOMUTANI: IMRAN KHAN'A EDİŞELERİMİZİ İLETTİK

Kara Kuvvetleri Komutanı Kamar Cavid Bajva'nın Başbakan İmran Han'la görüşerek ordunun hassasiyetini dile getirdiğini aktaran Gafur, görüşmede konuşulan konuların da kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

MÜŞERREF İDAM CEZASI ALDI

Darbeyle 1999'da göreve gelen eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, 2001'de resmen cumhurbaşkanı olDU, 2007'de görev süresinin uzatılması isteğine karşı çıkılmasının ardından anayasayı askıya almış ve olağanüstü hal ilan etti.

Bir yıl sonra, meclise görevden alınması için sunulan tasarının ardından istifa eden Müşerref hakkında, 2013'te anayasayı ihlal ve vatana ihanet suçundan dava açıldı.

Bu tarihten beri sürekli yeniden görülen ve ertelenen dava 17 Aralık'ta sonuçlanmış ve Müşerref idam cezasına çarptırılmıştı.

Müşerref, 2016'dan beri tedavi için gittiği Dubai'de yaşıyor.