Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi: Türkiye Keşmir’de arabulucu olabilir
Pakistan Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi, Türkiye’nin Keşmir krizinin çözümü için arabulucu olabileceğini söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2020-02-07 14:48:26

Güncelleme Tarihi: 2020-02-07 14:48:26

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi, Aydınlık ve Ulusal Kanal'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Keşmir krizinin çözümü için arabulucu olabileceğini söyledi.

İşte Büyükelçinin açıklamaları:

"KEŞMİRLİLERİN TALEBİ"

"Keşmir sorununun temelinde “Keşmirlilerin kendi kaderlerini belirleme hakkını talep etmesi” var. Ancak Hindistan bunu reddediyor. Hindistan bağımsızlığını kazandığında, Hindistan ve Pakistan devletleri kurulduğunda, Keşmir halkı Pakistan'a katılmak istiyordu. Fakat o zamanki Keşmirlileri yöneten Hindu yönetici buna engel oldu, Hindistan'a katılmalarını sağladı. Ama Keşmir halkı bunu kabul etmedi. Hint yönetimine karşı ayaklandı. O zaman görev başında olan Hint yönetici ayaklanmayı bastıramadı. Konu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'ne gitti. BMGK da bu konuda bir karar aldı. Keşmir halkı geleceğine kendisi karar verecekti.

"BM KARARLARININ UYGULANMASINI İSTİYORUZ"

BM kararının uygulanmasını Hindistan sürekli erteledi. Yani bu plebisitin yapılmasına bir türlü razı olmadı. Daha sonra Keşmirliler de Hindistan'a “Bizim istediğimiz sadece özgürlüktür. Birleşmiş Milletler kararını neden uygulamıyorsunuz? Biz bu kararların uygulanmasını istiyoruz. Niye bu hakkı bize vermiyorsunuz” diyerek isyan ettiler.

Hindistan güç kullanma yolunu seçti. Keşmir'de şu anda 1 milyon dolayında Hint askeri var. 70 yıldır durum böyle. Geçen sene 5 Ağustos'ta Hindistan Keşmir halkının bazı küçük avantajlarını da ortadan kaldırdı. Yani Hindistan Keşmir'i tamamen ilhak etti.

NELER YAPILMALI?

Şu anda Keşmir çok kötü durumda. Öncelikle Keşmirlilerin yaşadığı kötü koşulların düzeltilmesi, Hint askerlerinin zulmünün sona ermesi lazım. Halk çocuklarını okula götürebilmeli, işlerine gidebilmeli.

İkincisi, yapılan insan hakları ihlallerinin durdurulması. Mesela rastgele tutuklamalar, yargısız infazlar, öldürülmeler... Bunların bitirilmesini istiyoruz. Ve hatta bunları yapanların yargı önüne çıkarılması ve cezalandırılması sağlanmalı.

Üçüncü olarak da Keşmirlilere Hindistan'ın önceden kabul ettiği plebisit hakkının tanınması ve Keşmirlilerin kendi geleceklerine karar vermesi ortamının yaratılması. Yani üçüncü aşama sorunun çözümü.

"ANKATA DEVREYE GİREBİLİR"

Pakistan bu konudaki her türlü yardımı yapmaya hazır. Mesela Pakistan-Hindistan görüşmeleri yapılabilir. Üçüncü bir ülke olarak Türkiye bu görüşmelere katılabilir, arabulucu olabilir. Bir de bu meselenin garantörü olan Birleşmiş Milletler de bu konuya dahil olabilir.

ERDOĞAN'IN PAKİSTAN ZİYARETİ

Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bizim ülkemizi çok sık ziyaret ediyor. 11 kere geldi Pakistan'a. Bizi çok sık ziyaret eden bir devlet adamıdır. Onun ziyaretinden dolayı çok memnunuz. Bizim zaten Türkiye ile devam eden 60'dan fazla anlaşmamız var, ticari ilişkilerimiz var. Ekonomik, askeri, politik alanda çok iş birliğimiz var. Çok benzersiz bir dostluğumuz var. Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında bunun ötesine de geçerek daha yeni iş birlikleri ve yeni anlaşmalar için görüşmeler yapılabilir."

"DÜNYANIN MERKEZİ ASYA"

Dünyanın merkezinin Asya'ya kaydığını söyleyen Büyükelçi şu ifadeleri kullandı

“Asya, dünyanın en kalabalık kıtası, nüfusun ezici çoğunluğu Asya'da yaşıyor. Dünyanın ekseninin hem ekonomik hem siyasi olarak Asya'ya kayması doğaldır. Pakistan da bunun içerisindedir. Bundan faydalanacak olan ve buna katkıda bulunacak ülkelerden biri Pakistan'dır. Asya'nın bu dünyanın merkezi olma gücünü gerçekleştirebilmesi için öncelikle Asya'daki anlaşmazlıkların, Keşmir gibi sorunların çözülmesi lazımdır. Asya'da sorunlar çözülürse Asya ülkeleri daha hızlı büyür.”