TIMETURK | ÇEVİRİ
Çin'in onlarca Çinli Müslüman kadını, ülkenin kuzeybatısındaki gerilimli Sincan bölgesinde Pakistan'ın Gilgit-Baltistan bölgesinden Pakistanlı adamlarla evlenmekle suçlayarak gözaltına aldığı belirtildi.
Pakistanlı bir milletvekili tarafından Gilgit-Baltistan yasama meclisinde oybirliğiyle geçen bir karar sonucu ele alındı.
KADINLARIN KURTARILMASI İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ
Yasama meclisinden geçen karar göre, Pakistan hükümeti 50 Çinli Müslüman eşin salıverilmesini temin için acil adımlar atacak. Voice of America'nın haberine göre, kadınlar Sincan bölgesinde akrabalarını ziyaret ederken gözaltına alındıkları bilgisini verdi.
Yasama meclisi sözcü vekili Jafferullah Khan'ın, medya organlarına yaptığı açıklamalarda kadınların Çin hükümeti tarafından Uygur Müslümanlarına yönelik bir baskın sırasında alıkonulduklarını belirttiği aktarıldı.
PAKİSTAN VE ÇİN'İN SINIR BÖLGELERİ ÇOK YAKIN KÜLTÜREL ÖZELLİKLER BARINDIRIYOR
Kadınların ise bahsi geçen bölgedeki ticari faaliyetlerde bulunan Pakistanlı erkeklerle Pakistan ve Çin arasındaki tek karayolu olan Khunjerab geçişi yoluyla tanıştıkları belirtiliyor.
Bölgesel milletvekilleri Sincan ve Gilgit-Baltistan bölgeleri arasında evlilik yoluyla ilişkilerin çok eskiye dayandığını aktarıyor. Her iki bölge sınırında yaşayanlar ise çok yakın kültürel bağlar barındırıyorlar.
Pakistanlı yetkililer gözaltına alınan Çinli kadınların terörizmle hiçbir bağı olmadığını ve tamamen masum olduklarını vurguluyor.
DOĞU TÜRKİSTAN İSLAMİ HAREKETİ ÇİN MERCEĞİNDE
Her iki ülke yetkililerinin iddialara el atması beklenirken Çin'in bölgede ve ötesinde saldırılar nedeniyle Doğu Türkistan İslami Hareketi'ni suçladığı biliniyor. Uygur Müslümanları tarafından başlatılan hareketin ise Pakistan ve Afganistan'daki militanlarla bağları olduğu Çin tarafından iddia ediliyor. Çin, Uygur Müslümanlarını kültürel ve dini anlamda bastırmaya çalıştığı söylemini ise “temelsiz” buluyor.
GİLGİT-BALTİSTAN PAKİSTAN VE ÇİN'İN TİCARET KORİDORU
Gilgit-Baltistan, İslamabad ve Beyjin arasında başlatılan “Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru” adlı geniş çaplı ekonomik işbirliği anlaşmasının çıkış kapısı.
62 milyar dolarlık ekonomik koridor, yollar, tren yolları, enerji santralleri ve Pakistan'da serbest ticari bölgelerin mimarı.
Halen binlerce Çinli işçi Pakistan'da devam eden “Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru” projesinde çalışıyor. Proje sona erdiğinde ise Gwadar'dan Sincan'a uzanan ve Çin'in uluslararası pazarlara açılışını kolaylaştıracak güvenli ve kısa bir ticaret kapısı olacak.