Tehreek-e-Labbaik Partisi'nin ( TLP) lideri Saad Rizvi, Başbakan Şehbaz Şerif, hükümetinin dilenmek yerine nükleer bombalarla başka ülkelere gitmesi ve para talep etmesi gerektiğini söyledi.
Çeşitli medya organlarında yayımlanan ve viral olan bir videoda Rizvi, "Başbakan Şehbaz Şerif hükümeti tüm kabinesini ve Genelkurmay Başkanı'nı ekonomik yardım dilenmek için başka ülkelere gönderiyorlar... Bunu neden yaptıklarını soruyorum. Aldığım cevap ise: ‘Pakistan ekonomisi tehlikede dediler.' Bunun yerine bir ellerine Kur'an-ı Kerim, diğer ellerine atom bombası valizini alıp kabineyi İsveç'e götürmelerini ve biz Kur'an'ın emniyeti için geldik demelerini tavsiye ediyorum" dedi.
Rizvi, videoda, "Eğer tüm evren ayaklarınızın altına düşmüyorsa, o zaman adımı değiştirebilirsiniz" dedi.
Rizvi konuşmasında, Pakistan hükümetini uyararak, yardım talep ettiği uluslararası kurumlara boyun eğilmemesi ve bu kurumlarla görüşme yapılmasına gerek olmadığını söyledi.
Saad Rizvi konuşmasında, Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı bir politikacı Rasmus Paludan'ın 21 Ocak 2023'te İsveç'in başkenti Stockholm'de Kuran'ın bir nüshasını yaktığı olayda Pakistan hükümetini bu olaya karşı sessiz kalmakla suçladı.
Rizvi bu açıklamaları Lahor'daki bir mitingde söyledi.
'Her dalda bir baykuş oturuyor...'
"Bir kere çık, sağ eline Kur'an'ı, sol eline atom bombası kutusunu al, sonra valizi al... Bütün kâinat ayaklarının altına gelmiyorsa, adımı değiştir" açıklamalarını içeren videosu sosyal medyada viral hale geldi.
Ancak, bu bağımsız olarak doğrulanmadı. Pakistanlı Profesör Dr. Muktedar Khan ise, videoyu Twitter'da retweet ederek, 'Shauk Bahraichi'nin bir sözünü yazdı: 'Gülistan'ı mahvetmeye sadece bir baykuş yeterdi."
Rizvi'nin videosu, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Pakistan'ın incelemesi geçirilmiş Döngüsel Borç Yönetimi Planını (CDMP) reddettiğini iddia eden raporların olduğu bir zamanda ortaya çıktı.
Ayrıca Rizvi'nin açıklamalarının İsveç ve Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'in yakılması olayından sonra geldiği de dikkat çekildi.
Associated Press haberine göre ise, TLP partisinden yaklaşık 12.000 kişinin, iki Avrupa ülkesinde Kuran'ın yakılmasıyla ilgili olayları protesto etmek için doğu Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bir araya geldi.
TLP başkanı Saad Rizvi konuşmacılara hitaben yaptığı konuşmada, bu olayların bir daha yaşanmaması için hükümetten İsveç ve Hollanda'yı güçlü bir şekilde protesto etmesini istedi.
Sosyal gruplarda yapılan paylaşımlarda ise, Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP) Partisi'nin lideri Saad Rizvi'nin Pakistan hükümetlerine diğer ülkelerinin önünde 'dilenmeyi' bırakmasını ve bunun yerine onları nükleer silahla tehdit sınırlamalarını tavsiye ettiği dikkat çekildi.
Pakistanlı lider Saad Rizvi, ülkesinin ihtiyaçlarını karşılamak için diğer ülkeleri tehdit etmesi gerektiğini de söylemişti.
Rizvi, daha önce yasaklanmış olan Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) partisinin başkanıydı.
2021'de parti üyeleri, dönemin Başbakanı İmran Han'ı liderlerini Lahor'daki bir hapishaneden kurtarmaya ve adını terör zanlıları listesinden çıkarmaya zorlamıştı.
Özellikle, Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP) kendisini Pakistan'ın siyasi sahnesinde tartışılmaz bir güç olarak kabul ettirmiştir. TTP partisi, Pakistan'da paralel bir hükümet bile kurmuştu.
Öte yandan Pakistan, Aralık 2022'de yüzde 24,5'e yükselen tüketici fiyat endeksi ile çift haneli enflasyonun altında sarsılıyor. Pakistan'da gıda maliyeti, aynı ayda bir önceki aya göre yüzde 31,1'den yıllık bazda yüzde 35,5 arttı. Temel gıda maddelerinin fiyatları, sıradan insanın karşılayabileceğinin ötesine geçti; soğan yüzde 43, çay yüzde 63,8, buğday yüzde 57,3, yumurta yüzde 54,4, gram bütün (yüzde 53,2) ve pirinç yüzde 46,6 arttı. sent.
Pakistan, buğday unu kıtlığı nedeniyle en kötü un krizlerinden biriyle karşı karşıya ve Hayber Pakhtunkhwa, Sindh ve Belucistan'daki buğday fiyatını 150 PKR/Kg'ye çıkarıyor. Sübvansiyonlu un tedarik eden hükümet kabinlerine akın edilmesi nedeniyle izdiham raporları var.
Döviz rezervlerindeki büyük düşüş, İslamabad'ın dış borcunu moratoryum veya yardım olmaksızın geri ödemesi için hiçbir alan bırakmadı. Pakistan Devlet Bankası'nın (SBP) rezervleri Aralık 2022'nin sonunda 5.576 milyar ABD dolarına ulaştı, bu da geçen yıl Pak dövizinin 1 milyar ABD doları tükendiği anlamına geliyor.
Al Arabiya Post'un bildirdiğine göre ise, Ocak 2023 itibarıyla Pakistan'ın Kamu Borcu 62,46 trilyon PKR (274 milyar ABD Doları) civarındaydı ve bu, ülkenin GSYİH'sının yaklaşık yüzde 79'u.
Öte yandan birçok analist, sellerin yakın zamanda meydana geldiğini ve ekonomik krizin sadece bu doğal afete bağlanamayacağını savunuyor.