Peçe yasağına halktan tepki
Nüfusunun yarısı Müslüman olan Çad'ta geçen hafta getirilen peçe yasağı halk tarafından tepkiyle karşılanırken STK'lar ve İslam Yüksek Konseyi yasağın yerinde olduğunu savunuyor

Oluşturma Tarihi: 2015-06-22 12:26:07

Güncelleme Tarihi: 2015-06-22 12:26:07

Çad'da geçtiğimiz hafta bir polis merkezine düzenlenen saldırı sonrası getirilen peçe yasağı, ülkedeki Müslümanlar arasında rahatsızlığa neden oldu.

Ülkenin başkenti N'Djamena'da geçtiğimiz hafta bir polis merkezine düzenlenen çifte saldırıda 33 kişi ölmüş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı. Saldırıdan sonra ülkenin başbakanı Kalzeube Pahimi Deubet, peçe yasağının uygulanması gerektiğini savunarak Müslüman alimlerden destek istemişti.

Çok az insan yasak teklifine destek verirken Müslümanların geneli burka ve peçe yasağının uygulanmaması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili AFP'ye konuşan ve tamircilik yapan Hasan Barka, peçe ile terör faaliyetleri arasında bir bağlantı kurmanın yanlış olduğunu belirterek isteyenin ceketinin altına da bomba saklayabileceğini söyledi. Barka, peçenin Çadlı kadınlar arasında benimsendiğini belirterek yasaklamanın yanlış olacağını kaydetti.

Ülkedeki bazı alimler ise peçenin yasaklanmasının Müslümanların tepkisini çekeceğini belirterek daha fazla şiddet olayları yaşanmasına sebep olabileceği gerekçesiyle yasağa karşı çıkıyor. Alimler, bu yasağın Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki çatışmaları arttırabileceğini ifade etti.

Çad'ın yüzde 53'ü Müslüman, yüzde 35'i ise Hristiyanlardan oluşuyor. Çad İslam Yüksek Konseyi ise yasağın dine aykırı olmadığını savunarak İslam'da peçe giymenin zorunlu olmadığına dair bir açıklama yaptı. Konsey, güvenliğin farz olmayan bir gelenekten daha önemli olduğu görüşünü dile getiriyor.

Ülkedeki bazı STK'lar da peçenin ülke kültürü ile ilgisi olmadığını savunarak yasağın yerinde olduğunu savunan bir açıklama yaptı.

Öte yandan saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı.