TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA
Sputnik'in aktardığı röportajda Lukyanov, ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Savunma Bakanlığı'nın farklı bakış açılarına sahip olduklarını belirtti.
Lukyanov şunları söyledi:
"Dışişleri Bakanı John Kerry liderliğindeki ABD diplomasisi mekanizma oluşturmaya yönelik çalışmalar yürütürken, ABD'li generallerin farklı bir yaklaşıma sahip olduğu görülüyor. Hiçbir yükümlülüğü yerine getirmeyi planlamıyorlar ve Rus birliklerine de güvenmiyorlar. Karşılıklı güvenin bulunmadığı bir ortamda ortak askeri eylemler konusunda anlaşma yapmak oldukça zor. Çeşitli nedenlerden dolayı, kısmen Suriye ile kısmen de daha önce oluşan koşullar nedeniyle, Rusya ile ABD arasında güven yok. Bu koşullar altında diplomatik bir anlaşma, ancak her adımın kontrol edildiği bir mekanizma kurulması halinde işlev kazanabilir."
'OBAMA, SURİYE'Yİ ÇIKMAZ SOKAKTA BIRAKMAK İSTEMİYOR'
Anlaşmayı geçersiz saymak için henüz erken olduğunu da kaydeden Rus uzman, ABD Başkanı Barack Obama'nın ateşkesten yana olduğunu söyledi. Lukyanov, "Obama, Suriye'yi çıkmaz sokakta bırakmak istemiyor. Ancak Kerry, Obama'nın da desteğiyle anlaşma sağlama eğilimindeyken, Pentagon farklı bir bakış açısına sahip" ifadelerini kullandı.
BAGDASAROV: ANLAŞMA ÖLÜ DOĞDU
Ortadoğu ve Orta Asya Çalışmaları Merkezi Direktörü Semyon Bagdasarov'a göre ise "ateşkes anlaşması ölü doğdu." Terörist ve terörist olmayan gruplar belirlenmemesi nedeniyle anlaşmayı uygulamak için gereken zeminin bulunmadığını belirten Bagdasarov, "Anlaşma, kumun üzerine yazılıydı, bozulması gerekiyordu, beklenen de oldu" diye konuştu.
SURİYE'DE İKİ ABD
Suriye'de 2 ABD olduğu ve bunun ülkenin Ortadoğu politikasını karma karışık hale getirdiğine dair iddia Ağustos ayının sonuna doğru Türkiye medyasında gündeme gelmişti. Konu TV'lerde de bir süre tartışılmış sonra rafa kaldırılmıştı.
Konu ile ilgili Timeturk okuyucuları için derlediğimiz haberler:
FOTOĞRAF: ESED REJİMİNİN VURDUĞU YARDIM TIRLARI
ABD ve Rusya Suriye'de çatışmaların durması için bir anlaşma yapmıştı. Kurban Bayramından önce varılan anlaşma kapsamında Esed rejiminin sorumluluğu Rusya'ya aitti. Ne ABD ne Rusya ne de Esed rejiminin silah bırakmadığı ve buna rağman uluslararası kamuoyu tarafından "ateşkes" şeklinde anılan anlaşma Türkiye ve İran tarafından da desteklendi. ABD ve Rusya her şeye rağmen çatışmaların azaldığını iddia etti. Bu anlaşmanın temel hedefi ise Halep'e insani yardım ulaştırmaktı. Ateşkesin ilan edildiği 12 Eylül tarihini takib eden günlerde Hatay'dan hareket eden BM İnsani Yardım Konvoyundaki 40 kadar tır sınırda 1 hafta boyunca bekletildi. 18 Eylül akşamı sona erdiği ilan edilen anlaşma Esed rejimi tarafından da "bitmiştir" şeklinde onaylandı. Tırlar ise rejim tarafından "güvenlik gerkeçesiyle" o tarihe kadar hareket ettirilmedi. Bu olaydan bir gün önce de ABD güçleri "yanlışlıkla" Esed rejimini vurdu. 62 rejim askeri öldü. Konu ile ilgili Rusya'dan tepki gelirken ABD de Rusya'yı "Esed rejimini insani yardım ulaştırma konusunda yeteri kadar baskı altına almamak" ile suçluyor.
Son olarak yaşanan vahim hadisede ise dün akşam sınırdan giriş yapan 20 kadar insani yardım tırının Esed rejimi tarafından vurulması oldu. Rusya konunun araştırılacağını söylerken ABD bir kez daha Rusya'yı suçladı. Yardım tırlarının neden vurulduğuna dair ise rejim cephesinden herhangi bir açıklama gelmedi.