Sputnik'in aktardığı habere göre gazete haberinde ABD Hava Kuvvetleri'nin açıkladığı verilerle ve Savunma Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan operasyon özetleri arasında ciddi uyumsuzluklar olduğu ileri sürdü.
HAVA SALDIRILARI
En son tutarsızlıklardan birisi, Hava Kuvvetleri tarafından 23.740 olarak belirtilen 2016 yılına kadar koalisyon uçaklarının Suriye ve Irak'ta gerçekleştirdiği hava saldırısı sayısının, Savunma Bakanlığı'nın operasyon özeti bilgilerinde 17.861 olarak belirtilmesi.
OPERASYONLARIN MALİYETİ ÇOK YÜKSEK
RIA Novosti'den siyasi analizci Alexandr Khrolenko, "Düşünün ki, Apache helikopterleri, tanesi 99.600 dolar değerindeki 'cehennem ateşi' füzeleri dahil birçok silah taşıyabiliyor. Her bir hava saldırısı, birden çok hava aracıyla, birden çok hedefe düzenleniyor ve sayısız bomba, füze, roket ve mermi kullanılıyor. Her bir saldırıda, milyonlarca Amerikan doları havaya uçmuş oluyor" yorumunda bulundu.
ASKERİ CEPHANE SATILIYOR MU?
"Eğer füzeler kayıtsız şekilde kullanılıyorsa, yerel birlikler cephaneliği Ortadoğu ve Afrika'daki müttefiklere formalitelere bağlı kalmadan ve karşılıklı yarar gözeterek satmayı düşünmüş olabilir" diyen Khrolenko, ABD'nin Afrika'daki komutanlığının, Somali ve Libya'daki birçok gizli operasyonun yürütüldüğü bir merkez olduğunu belirtti.
SAHTE RAPORLAR
Haberde ayrıca, Pentagon'un sahte tanıtım kampanyaları için önemli miktarda para harcadığı yönündeki raporlar da hatırlatıldı.
"Londra merkezli bir firma olan Bell Pottinger'ın geçtiğimiz ekim ayında Irak'ta gizli bir propaganda kampanyası yapmak üzere para teklif edildiğini açıkladığı biliniyor."
Firma, El-Kaide'ye ait olduğu duyurulan sahte videolar hazırlandığını ileri sürmüştü.
PENTAGON'UN GÖLGE EKONOMİSİ
Khrolenko, kaydedilmeyen binlerce hava saldırısının, Pentagon'un gölge ekonomisine hizmet ettiğini, istenmeyen bütün verilerin bu gibi yollarla gizlenip, yanlış bilgilerin ortaya salındığını ileri sürdü.
ABD'nin bölgedeki operasyonlarının verilerinin çarpıtılması sadece ekonomik bir anlama sahip değil. Sivil kayıplar konusunda da açıklanan verilerin çarpıtılmış olduğu bir süredir tartışılıyordu.