Şehre uzaklık, tıbbi yardımın yetersizliği, sağlık personelinin az oluşu, hastanelerin vaka oranının çok üzerinde olması yerli halkın dikkatini geleneksel şifa yöntemlerine çevirdi. Modern tıbba güvenin azaldığı ve devlet desteğinin çok yetersiz kaldığı Peru'da öğretmenler ata bilgilerini Covid 19 mücadelesinde kullanamaya karar verdi.
Şifalı olarak varlıklarını tanıdıkları bitkilerden ilaç üreten yerli halk hem kendini izole ediyor hemde ölüm oranlarının çok yüksek olduğu Peru'da tansiyonun düşmesi için devlete yardımcı olduğunu belirtiyor.
Peru'lu devlet yetkililerinin vaka artış oranında çaresiz kaldığını belirten yerliler, yetkililerin ölenlerin cesetlerini toplamak için ciddi bir savaş verdiklerini belirtiyor.
Topladıkları bitki, zencefil ve soğandan şurup yapıp, ve kaynattıkları bitkilerle hastalara solunum yollarında tedavi sunuyorlar.
Dünya nüfus başına en fazla Covid 19 vakasına sahip olan ülkelerin başında gelen Peru halkı, geleneksel yöntemlerin işe yaracaklarını hiç düşünmediklerini ama işe yarayınca bunu yerli halkın benimsediklerini söylüyor.
Devletin, sağlık için yıllarca yeterli bir yatırım yapmadığını belirten yerliler aynı zamanda solunum için gerekli tedaviden her hastanın yararlanamadığı da ifade ediyor.
Virüsü tedavi etmek için Fasabi tedavilerini yöntem olarak kullanan Roberto Wiklef ;” Unutulduk” ifadesini kullanarak şimdi eski geleneksel yöntemlerle hastalara huzur ve şifa verdiklerini yerleşim birimlerine 20 km uzaklıkta Covid 19'dan ölenler için mezarlık yapıldığını söyledi.