Washington Yönetimi, Amerikan basınında çıkan, IŞİD'e karşı savaşta Türkiye ile varılan İncirlik mutabakatı sonrası Kuzey Suriye'deki Azez-Cerablus arasında bir tür güvenli bölge oluşturulacağı haberlerinin doğru olmadığını açıklarken, Türkiye ile müzakerelerin devam ettiğini, eğer İncirlik kullanılacaksa bunun günler değil haftalar içinde olacağını açıkladı.
'KARARI BAKAN CARTER VERECEK'
Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, güvenli bölge tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi: "IŞİD'den arındırılmış bölgeden bahsederken, biz tüm dünyanın IŞİD'den arındırılmasını istiyoruz. Uçuşa yasak bölge uygulanmasına dair haberler dolaştığını biliyoruz. Böyle planlarımız yok."
'SPESİFİK BİR BÖLGE YOK'
Pentagon Sözcüsü, Türkiye'yle işbirliğinin, gazete haberlerinde iddia edildiği gibi Cerablus-Azez arasındaki bölgede mi olacağına ilişkin ise "Aslında bizim (işbirliği) taahhüdümüz spesifik bir bölge için değil" diye konuştu. Hürriyet'e bilgi veren kaynaklar, Türkiye'nin belirlediği şartlar uyarınca ABD uçaklarının IŞİD'e yönelik saldırılarını İncirlik ve Diyarbakır üslerinden organize edeceğini, Batman ve Malatya üslerinin ise acil durumlar için kullanılacağını belirtirken, Davis, saldırıların yerde hangi gruplarla koordine edileceği sorusuna ise "IŞİD'e karşı savaşan birçok oluşumla koordine edeceğiz" diye cevap verdi.
YENİ ORTAK LEVANT CEPHESİ Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Türkiye'nin YPG konusunda sınırlamalar getirse de ABD'nin koalisyon ortaklarından hangi boyutta destek alabiliyorsa almaya çalışacağını söyleyip "İncirlik'in her halükarda operasyonel hale gelmesini istediklerini" belirtti. Özgür Suriye Ordusu kaynakları ise İncirlik merkezli IŞİD saldırılarında şu aşamada işbirliğine en yakın örgütün Halep çevresindek Levant Cephesi olduğunu kaydetti. Pentagon Sözcüsü Davis, sahadaki ortakların kimler olacağının belirlenmediğini söylemekle yetindi.
'ESAD'I DEVİRME POLİTİKAMIZ YOK'
Pentagon Sözcüsü, "Esad'ın gitmesi müzakerelerin bir parçası mı" sorusuna, "Bu bizim izlediğimiz bir politika değil. Biz sadece IŞİD'le mücadeleye odaklanıyoruz" derken, belirli bölgelerde Suriye ordusunun IŞİD'e saldırması halinde ABD'nin tepkisinin ne olacağı konusunda ise "IŞİD'in geriletilmesi çabalarını destekliyoruz. Esad yönetimi bunu yaparsa ne işbirliği yaparız ne de karşısında bir eyleme girişiriz" diye konuştu.
Ankara'yla derinleştirilmesi istenen işbirliğinin halen süren "hava" operasyonları olduğunu özellikle vurgulayan Davis, Başkan Obama ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 22 Temmuz'da yapılan telefon konuşmasında Obama'nın Suriye'deki ihtilafa "siyasi çözüm" bulunması konusundaki isteğini tekrarladığını belirtti.