ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, İsrail'in Gazze saldırıları sonrası yaptığı ikinci Türkiye ziyareti ABD basınında geniş bir şekilde yankı buldu. Blinken'ın ziyaretinin, Türkiye'nin İsrail-Filistin arasında sağlanacak ateşkes çabalarında daha etkin bir rol oynayabileceği sinyali olarak değerlendirildi. ABD basınında yer alan haberlere göre, Blinken'ın ziyareti, ABD'nin İsrail odaklı politikasını değiştirmek zorunda kaldığı ve Türkiye'nin bu süreçte önemli bir partner haline geldiği şeklinde yorumlandı.
Uzmanlar, Blinken'ın Türkiye ziyaretini, İsrail-Filistin sorununda diplomatik çabaların dışında tutma eğiliminde olan ABD'nin yaklaşımında bir değişiklik olduğunu vurguladı. Blinken'ın, Türkiye'nin bölgedeki rolünü daha fazla önemsediği ve Gazze'deki durumu çözmede Türk diplomasisine ihtiyaç duyduğu şeklindeki söylemleri, ABD'nin politikalarını gözden geçirmesinin bir sonucu olarak nitelendirildi.
Blinken'ın, Orta Doğu turuna Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret ederek başlaması sembolik bir öneme sahipti. Uzmanlar, bu ziyaretin, Türkiye'nin bölgesel diplomasi ve çözüm süreçlerinde daha fazla rol almasının önünü açabileceğini ifade etti.
İsveç'in NATO üyeliği oylamasının Türkiye için ABD ve Avrupa Birliği nezdinde önemli bir diplomatik koz olduğu da vurgulandı. Türkiye'nin, NATO genişlemesini ertelemek veya engellemek için Rusya ve Macaristan'la anlaşma yaptığına dair ortaya atılan iddialara uzmanlar tarafından karşı çıkılarak, bu durumun Türkiye'nin kendi kaygıları ve ulusal çıkarları doğrultusunda gerçekleştiği belirtildi.