Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Polonya Başbakanı'nın açıklaması Kadirov'u kızdırdı!

Polonya Başbakanı Morawiecki'nin, 'Rusya'nın diğer uluslar için hapishane olan bazı bölgeleri var. Örneğin Çeçenistan... bu ulus bağımsızlığı hak ediyor' sözlerine Özerk Çeçenisten Lideri Ramazan Kadirov sert tepki gösterdi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-31 10:20:45

Polonya Başbakanı'nın açıklaması Kadirov'u kızdırdı!

Rusya'ya bağlı özerk Çeçenya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ramzan Kadirov, geçen Cumartesi günü Fransız haber kanalı LCI ile yaptığı röportajda, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'yi Çeçenya'nın bağımsızlığını destekleyen sözlerinden dolayı tepki gösterdi.

Polonya Başbakanı Morawiecki, geçen Cuma günü LCI ile yaptığı röportajda , "Rusya'nın diğer uluslar için hapishane olan bazı bölgeleri var. Örneğin Çeçenistan... bu ulus bağımsızlığı hak ediyor" demişti.

İslamcı hareketin, Çeçen ulusunun bağımsızlığını güvence altına almak için başlattığı direniş mücadelesinin Rusya tarafından acımasızca bastırılmasından sonra Ramazan Kadirov'un babası Ahmed Kadirov, Rus destekli kurduğu yönetimin başına geçmişti.
Babasının ölümünden sonra yönetimin başına geçen Ramazan Kadirov, Polonya Başbakanı Morawiecki'nin yorumlarına Cumartesi günü yayımladığı bir video ile tepki gösterdi.

“Morawiecki, ülkelerin ve halkların Çeçenistan'ın (İçkerya) bağımsızlığını desteklemesi gerektiğini söylüyor. Çeçenistan için bağımsızlığını çıkarlarını savunup, savaştığımızda neredeydin?" sorusunu yöneten Kadırov, iki Çeçen savaşı arasında ilan edilen bağımsız devlet olan Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'ne atıfta bulunarak, Çeçenlerin bağımsızlık istemediklerini de belirtti. Kadirov, Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak yaşamayı seçtiklerini vurguladı.

İnsan hakları avukatı Abubakar Yangulbaev ise, Çeçenya'nın Rusya'nın federal bir öznesi olarak kalmasını destekleyen 2003 referandumunun hukuka aykırı olduğunu savunarak Ramazan Kadirov'a açıkça karşı çıktı.

Yangulbaev , Telegram kanalında yayınladığı bir video mesajında, "Çeçenya'da oylama silah zoruyla yapıldı, ne Avrupa Konseyi, ne de seçim gözlemcileri sonuçları tanımadı" hatırlatmasında bulundu.

Yangulbaev'in görüşü, Rusya dışında da yaygın bir şekilde benimseniyor. Geçen Ekim ayında Ukrayna Parlamentosu, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin "Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edildiğini" ilan eden bir kararı kabul etti.

Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov ilk olarak Birinci Çeçen Savaşı (1994-1996) sırasında Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin yanında savaştı, ancak 1999'da İkinci Çeçen Savaşı başladığında taraf değiştirdi. Moskova, Ramazan Kadirov'u 2003 yılında Cumhurbaşkanı olarak atadı.

Haber Ara