Irak'ta Kasım Süleymani suikastı sonrası duran hükümet karşıtı protesto gösterileri, dün yeniden başladı. Protesto gösterileri Irak'ın güneyindeki Dikar il merkezi El Nasıriye'ye de sıçrada.
Göstericilerin, il merkezinde geçici hükümet başkanı atamasından sonra protestolarını hızlandırdıkları bildirildi.
Protestocuların, başkent Bağdat ve güney illerini birbirine bağlayan uluslararası yolu keserek, lastik yaktığı ve oturma eylemi başlattığı açıklandı.
Protestocuların, vatandaşlarının geçmesine izin verdiği, ancak ticari nakliye kamyonlarının ve petrol tankerlerinin geçmesini engellediği bildirildi.
Bu arada Bağdat'ta göstericiler başkentin merkeziyle iki yakasını birbirine bağlayan otoban ve köprülerde lastik yakarak buraları trafiğe kapattı.
Güvenlik güçleri ise protestoculara karşı gaz bombası ve yer yer gerçek mermi kullanarak müdahalede bulundu. Bağdat'ta düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde 2 kişi hayatını kaybederken, aralarında göz yaşartıcı gazdan etkilenenlerin de bulunduğu 60 kişi yaralandı.
Göstericiler bugün birçok üniversite, okul, devlet kurumu, belde ve kentlerdeki ana yolları kapatarak protestoların kapsamını genişletti.
Irak Silahlı Kuvvetleri Komutanı sözcüsü Abdul Karim Khalaf ise, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin güvenlik güçlerine yolları kesen, devlet dairelerini kapatan ve lastik yakanları tutuklama yetkisi verdiğini duyurdu.
Sözcü "göstericileri güvenli gösteri alanlarına bağlı kalmaya ve tutuklanmamak için yollardan geçmemeye" çağırdı.
Bugünün erken saatlerinde Bağdat Operasyonlar Komutanlığı yaptığı açıklamada, Sulaikh bölgesinde bir yolu kesmeye çalışan bir grubun gözaltına alındığını ve güvenlik güçlerinin yolu yeniden açtığını duyurdu.
Öte yandan, Kadisiye, Necef, Babil'de olası taşkınlıkların artmaması için yarın resmi tatil ilan edildi.
Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr da yaşananlar üzerine sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Sadr, gösterilerin barışçıl olarak sürmesini ve Haşdi Şabi'nin göstericilere müdahale aracı olarak kullanılmamasını istedi.
Şii dini ve siyasi lider, yeni bir başbakanın da acilen seçilmesi gerektiğini kaydederek ülkenin tehlikeyle karşı karşıya bulunduğu uyarısı yaptı.
Göstericiler, bağımsız ve teknokrat hükümet kurulması, yolsuzluk yapanlarla göstericileri öldürenlerin cezalandırılması için hükümete süre vermişti. Bu süre, sabah erken saatlerde dolacak.
Irak'ta 1 Ekim 2019'dan bu yana, altyapı yetersizliği, işsizlik, ülkenin içişlerine yönelik dış müdahale gibi gerekçelerle hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor.
Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliğinin 4 Aralık 2019'daki açıklamasına göre, gösterilerde en az 460 kişi öldü, 19 bin kişi yaralandı.