'PYD bir Barzani olamaz mı?'
New York Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı İlnur Çevik'in “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda bir Kürt kantonunu tolere edebileceğini” söylediğini yazdı. Peki Çevik ne söylemek istemişti?

Oluşturma Tarihi: 2017-02-14 10:32:12

Güncelleme Tarihi: 2017-02-14 10:32:12

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Dün Türkiye medyasında çok da yankılanmayan açıklamalar bugün köşe yazılarına taşındı. Hurriyet'ten Verda Özer, Çevik'in sözlerine açıklık getirdi ve Ankara'nın gündeminde olan "PYD'nin bir Barzani olma ihtimali"ni anlattı.

İşte yazının ilgili bölümü:

İLNUR ÇEVİK NE DEMEK İSİTYOR?

Yani Ankara, Fırat'ın doğusunda PYD varlığını kabul ediyor. Sadece -Çevik'in sözleriyle- “Fırat'ın batısında Arap çoğunluklu olan yerlerdeki Kürt varlığı”nı kabul etmiyor.

Çevik'in söylediği diğer nokta ise çok daha can alıcı. Çevik, “PYD de bir Barzani olamaz mı? Barzani'nin Türkiye ile ilişkileri muhteşem” diyor. Yani nasıl Irak

Kürdistan Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani, PKK ile arasına mesafe koyduysa... Suriyeli Kürtlerin de PKK'dan uzaklaşmalarını öneriyor.

"TRUMP DA YARDIM EDEBİLİR"

İşte bu da, bu meselenin uzun vadeli çözümü için anahtar olabilir. Trump yönetimi de, ABD'nin PKK ve YPG üzerindeki nüfuzunu kullanabilir.

GENEL DURUM: PYD, YPG'NİN GÖLGESİNDE KALDI

Malum; eskiden PYD ayrı bir muhatap, siyasi bir odaktı. Ne var ki YPG daha etkin hale geldikçe ve Batı da YPG'ye gittikçe daha fazla rol biçince, PYD gölgede kaldı.
İşte şimdi PYD kendini yeniden bir siyasi aktör olarak ortaya koyup şiddetle arasını açarsa, tekrar muhatap haline gelebilir. Örgüt bu yönde teşvik edilebilir.

NE KAZANDIRIR?

Bu da hem PKK ile mücadelemizde elimizi güçlendirir. Hem de Suriye politikamızda geniş bir manevra alanı açar.

ANKAR AİÇİN YENİ FIRSAT

Dolayısıyla şu anda Ankara için yeni bir fırsat var: Trump'la masaya oturulup PYD/YPG'nin etki alanı ve rolü azaltılabilir. Ve PYD ile YPG'nin arasına mesafe koyacak bir strateji geliştirilebilir.

Yalnız bunun için Şam rejiminin ve Rusya'nın da desteğini almak gerekiyor. Bu da, Suriyeli muhaliflere desteğimizi azaltmamız anlamına geliyor.

ÖSO İLE İLGİLİ BİR PLAN VAR

Ankara ve Moskova arasında yürüyen sıkı pazarlıklarda, ÖSO'nun sınırlı bir alana çekilmesinin de masada olduğunu varsayabiliriz.