PYD'nin federal projesine Suriyeli aşiretlerden tepki
Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Meclisi, Suriyeli eski muhalif Ahmed el-Carba liderliğindeki Tayyar el-Gad'ın (Yarının Akımı) Arap aşiretlerini PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin 'federal projelerine' katılmaya çağırmasına tepki gösterdi.

Oluşturma Tarihi: 2017-09-20 10:33:17

Güncelleme Tarihi: 2017-09-20 10:33:17

TIMETURK | HABER MERKEZİ

IŞİD ile mücadele gerekçesiyle ABD'den destek alarak ilerleyen PKK'nın Suriye uzantısı PYD, 7. senesindeki savaş boyunca Suriye'de bir çok bölgeyi ele geçirdi. Hakimiyet kurduğu alanlarda 'kanton'lar oluşturan PYD'ye bölgedeki Türkmen ve Araplardan tepkiler sürüyor. Son olarak Suriyeli eski muhalif Ahmed el-Carba liderliğindeki Tayyar el-Gad'ın (Yarının Akımı) Arap aşiretlere yaptığı çağrı tartışılmıştı.

Ülkenin farklı bölgelerindeki 65 aşiret ve kabileyi temsil eden 65 üyeden oluşan Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Meclisi, Şanlıurfa'da bir toplantı düzenledi ve PYD'nin "federal projelerine" katılma çağrısına tepki gösterdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Tayyar el-Gad'ın yaptığı, Suriye'nin sosyal dokusunda önemli bir unsur olan aşiret ve kabile yapısıyla oynamaktır. Tehlikeli projelerin piyasaya sürülmesiyle Suriye'nin milli ve toprak bütünlüğü tehdit ediliyor" denildi.



Tüm Suriyelilerin, devrim yaklaşımlarını ve ülkenin toprak bütünlüğünün garantörü olan kabile yapısını korumak üzere birliklerini sürdürmeye çağrıldığı açıklamada, "Tayyar el-Gad, skandal bir şekilde terör örgütü PYD ile bağlantısını ve PYD'nin yürüttüğü bölünme projelerinde yer aldığını duyurdu" ifadeleri kullanıldı.

PYD'nin doğu bölgesindeki kabile ve aşiretlere yönelik sürdürdüğü terör eylemlerine karşı uyarıldığı açıklamada, Yüksek Meclis'in söz konusu terör örgütüne karşı aşiret ve kabileleri toplamaya kadir olduğu vurgulandı.

CARBA'DAN ÇAĞRI

Terör örgütü PYD ile ittifak kuran Suriyeli eski muhalif Carba, Tayyar el-Gad'ı kurduğu mart ayından bu yana PYD'nin "federal projelerine" dahil olmaları için Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Meclisi'ne sürekli çağrı yapıyor. 



AHMET CARBA KİMDİR?

Suriye'deki çatışmalarda, Baas rejimine karşı savaşan muhalefetin sivil unsurlarının çatı örgütü konumundaki Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) liderliğini, Armet Carba yürütüyordu. Muhalif güçlerin sahada etkisizleştiği ve siyasi çözüm baskılarının güçlendiği bir dönemde SMDK'nın başına geçen Ahmet Carba, 15 Eylül 1969'da Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'da doğdu. Carba'nın ailesi, Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt ve Ürdün'de kolları bulunan Sünni Arap Şammar aşiretine mensup. Şammar kabilesi 19. yüzyılda Arabistan Yarımadası'nın Necd bölgesinde nüfuz sahibiydi, topluluk günümüzde halen Orta Doğu'daki etkin aşiretler arasında gösteriliyor. Carba, ailesinden gelen nüfuzu da kullanarak Suriye'deki bazı Sünni Arap aşiretlerinin muhalefete katılmalarında rol oynadı.

Beyrut Arap Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Carba, 1990'larda iki kez, ayaklanmanın başladığı dönem Mart 2011'de de bir kez tutuklandı. Serbest kaldıktan sonra Suriye dışında yaşamaya başladı. SMDK'nın 6 Temmuz 2013'deki bildirisine göre Carba, “Suriye Devrimi'ni başından beri askeri ve tıbbi yardım sağlayarak, destekliyor.”

LİBERALLER'DEN DESTEK ALDI

Carba, İstanbul'da yapılan ve tartışmalı geçen başkanlık seçimlerinde, muhtemel bir rejim değişikliğinden sonra ülkede İslami bir devlet kurulmasından endişe eden ve ülkenin etnik, dini azınlıklarının da muhalefete etkin katılımını isteyen liberallerin de desteğini aldı.

KÜRTLER DE KATILIM SAĞLADI GİRDİ

Nitekim SMDK üyesi olmakla birlikte, kendileri için ayrılan başkan yardımcılığı koltuğunu doldurmaktan kaçınan Suriye Kürt Ulusal Konseyi, Carba'nın başkanlığa seçilmesinden sonra, Ağustos 2013'de SMDK'ya aktif bir biçimde katılma kararı aldı.

"SUUDİ ARABİSTAN'IN ADAMI"

Muhalifleri tarafından "Suudi Arabistan'ın adamı" olarak tanımlanan Carba, “Talk to Al Jazeera”ya verdiği röportajda bu iddiaları reddedetmiş, kabilesi nedeniyle Körfez ülkeleri yöneticileriyle iyi ilişkileri olduğunu söylemişti. Aynı söyleşide devlet-din ilişkilerinde Suudi Arabistan'ın mı, yoksa Türkiye'nin mi model alınacağı sorusuna, “Türk ya da başka bir model değil, Suriye modeli olacak” demişti.

"SURİYE İRAN İŞGALİ ALTINDA"

Ülkesinin İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah'ın işgali altında olduğunu söyleyen Carba, rejime karşı savaşan yabancı güçleriyse kendilerinin getirmediğini ve onlarla ilgileri olmadıklarını da söylüyordu.

"REJİM İÇERİSİNDEN İSİMLERLE GÖRÜŞÜLEBİLİR"

Suriye rejimi içinde eli kana bulaşmamış kişilerle işbirliği yapılabileceğini aktaran Carba, muhalif ya da rejim yanlısı, insanlığa karşı suç işleyenlerin yargılanması gerektiğini söylüyor ve Hür Suriye Ordusu'nu güçlendirerek tek bir yönetim altında toplamayı hedefliyordu.

2015'in ardından ise Carba'nın PYD ile ittifak kurduğu haberleri yayıldı. Bir süre sonra Carba, çevre aşiretleri PYD'ye katılmaya davet etti. (Al Jazeeta Türk)