'Rejim tıbbi malzemelere el koyuyor'
Suriye’ye insani yardım ulaştırmaktan sorumlu BM yetkilisi Jan Egeland, Suriye rejiminin yardım ulaştırma çalışmalarını hâlen engellediğini ve konvoylardaki tıbbi malzemelere el koyduğunu açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2016-04-01 21:48:09

Güncelleme Tarihi: 2016-04-01 21:48:09

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın İnsani Yardım Danışmanı Jan Egeland, Suriye rejiminin kasıtlı olarak insani yardımların ulaştırılmasını yavaşlattığını, Şam kırsalında yer alan ve kuşatma altındaki bölgelerden Duma, Dareyya ve Harasta'ya yardımların girişine izin vermediğini söyledi. Egeland, rejimin yardımlarların içinde bulunan cerrahi operasyonlarda kullanılan temel tıbbi malzemelere el koyduğunu ve kuşatılan bölgelerdeki yaralıların tahliyesine müsaade etmediğini de belirtti.

Rusya ve Suriye üzerinde nüfuzu olan diğer ülkelere çağrıda bulunan Egeland, bu ülkelerin de yardımların ulaştırılması için çaba göstermesini istedi.

Açıklamasından sonra Al Jazeera canlı yayınına katılan Egeland, Şam'ın kırsalındaki Madaya bölgesinde bir bombanın patlaması sonucunda yaralanan 3 çocuğun kan kaybından dolayı öldüğünü söyledi. Rejimin yaralı çocukların hastanelere ya da sağlık personellerinin çocuklara ulaşmasına izin vermediği için öldüklerini söyleyen Egeland, yardıma izin verilseydi çocukların belki hâlâ yaşıyor olacağına işaret etti.

Muhaliflere ve IŞİD'e de kuşatmalara son vermesi konusunda çağrıda bulunan Egeland, Suriye'nin doğusunda yer alan Deyrizor'da IŞİD'in kuşatması altındaki bazı bölgelere havadan yardım ulaştırılacağını belirtti.

Suriye Uluslararası Destek Grubu (USDG) Cenevre'de BM'nin arabuluculuğunda yürütülen siyasi çözüm çabalarına desteklemek amacıyla iki görev gücü kurdu. Bu görev güçleri ateşkesi izlemek ve insani yardımları ulaştırmaktan sorumlu.

Suriyeli muhaliflerin rejimin BM'nin 2254 sayılı kararında yer alan; kuşatmaların kaldırılması, bombardımanın durdurulması ve tutukluların serbest bırakılması gibi iyi niyet adımları uygulaması gerektiği konusunda ısrarını haklı bulan de Mistura, 7 Şubat'ta Cenevre'deki görüşmeleri askıya almıştı.

Suriye'de 'Şiddeti azaltma' anlaşması 27 Şubat'ta yürürlüğe girmesi ve insani yardımları ulaştırma konusunda kısmi ilerleme kaydedilmesinden sonra Cenevre görüşmeleri 14 Mart'ta tekrar başlatılmıştı. Görüşmelerin ikinci turu 09-10 Nisan'da başlaması planlanıyor.